Suedia va susține Ucraina cu tunuri de tip Archer și blindate ușoare

0
Publicat:

Suedia a decis să furnizeze armatei ucrainene tunuri automotoare cu rază lungă de tip Archer, un echipament modern cerut de Kiev de câteva luni, precum şi blindate uşoare.

Sistemul de artilerie Archer FOTO Wikipedia
Sistemul de artilerie Archer FOTO Wikipedia

După o reuniune a Guvernului suedez, premierul Ulf Kristersson a anunţat într-o conferinţă de presă „prima decizie de a începe livrarea de sisteme de artilerie Archer Ucrainei” pentru a o ajuta să se apere de agresiunea militară a Rusiei.

Suedia, care astfel şi-a schimbat doctrina de a livra arme unei ţări aflate în război, va trimite de asemenea 50 de blindate uşoare CV-90, precum şi rachete antitanc portabile NLAW, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Anunțul Suediei intervine într-o perioadă când ţările occidentale îşi multiplică deciziile privind livrări de arme către Ucraina.

Cu o rază de acţiune de 30 de kilometri, dar care poate depăşi 50 de kilometri cu anumite obuze perfecţionate, sistemul de artilerie Archer, produs de o filială suedeză a gigantului BAE Systems, face parte din aceeaşi clasă cu tunul francez Caesar, notează AFP.

Montat pe un camion de teren, Archer este capabil să tragă mai multe obuze în zeci de secunde, după care să se deplaseze rapid imediat, ceea ce îl face redutabil în distrugerea artileriei inamice.

Grupul de Contact pentru Ucraina, format din aproximativ 50 de ţări sub coordonarea Statelor Unite, se întruneşte vineri la baza aeriană Ramstein, din Germania, pentru a coordona continuarea ajutorului militar pentru armata ucraineană.

În ultimele zile, Regatul Unit a anunţat că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina, Franţa s-a angajat că va contribui cu tancuri uşoare AMX-10 RC, iar Olanda cu o baterie sol-aer Patriot.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite