Soţia fostului premier ceh, „filată” de şeful serviciilor secrete la ordinul amantei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mijlocul unui scandal de corupţie cu iz sexual, Petr Necas a hotărât luni să demisioneze atât din fruntea Guvernului, cât şi din fruntea partidului de centru-dreapta pe care îl conducea. Deciziile vin la patru zile după ce opt înalţi funcţionari, printre care şi şefa lui de cabinet Jana Nagyova, au fost arestaţi. Potrivit poliţiei, Nagyova a folosit serviciile secrete ca s-o sperie pe soţia premierului şi s-o facă să ceară divorţul.

Săptămâna trecută, cu doar o zi înainte ca Nagyova să fie băgată în dubă şi dusă la secţie, sub acuzaţiile de dare de mită, spionaj ilegal şi abuz de putere, premierul demisionar Petr Necas a ieşit în faţa presei şi a anunţat că, după 25 de ani de căsnicie, el şi soţia lui, Radka Necasova, au decis să divorţeze.

Poliţia o acuză pe Nagyova de faptul că a pus serviciile secrete pe urmele soţiei lui Necas. Potrivit „The Telegraph”, Nagyova ceruse expres prietenilor ei din serviciile de informaţii militare cehe să găsească informaţii incriminatoare despre Necasova.

Generalul Milan Kovanda, de asemenea reţinut săptămâna trecută, a recunoscut în faţa anchetatorilor că a organizat filajul soţiei premierului demisionar, însă şi-a justificat acţiunile, susţinând că, la momentul respectiv, credea că e în interesul securităţii naţional. Asta, deşi ordinul venea de la Nagyova, care, se pare, era foarte influentă, şi nu de la şefii lui din Ministerul Apărării.

Avocatul lui Nagyova, Eduard Bruna, a negat aceste lucruri, afirmând că clienta lui era îngrijorată că soţia premierului ar putea deveni martoră a lui Iehova. „Necasova colabora cu oameni de la Martorii lui Iehova şi a început să strângă bani pentru cadouri pentru nişte oameni. Clienta mea s-a gândit că acest aspect merită investigat şi supravegheat”.

Bruna spune că clienta lui nu este deranjată de acuzaţiile care i se aduc, ci mai degrabă de faptul că anchetatorii i-ar fi ascultat conversaţiile telefonice private. „Detectivii ştiu că ei aveau o relaţie intimă”, a declarat avocatul, făcând referire la o legătură extraconjugală între premierul demisionar şi fosta lui şefă de cabinet.

Luni, agenţia France Presse i-a făcut un portret Janei Nagyova, cea supranumită „Ţarina”. „Blondă sclipitoare şi foarte energică”, Nagyova nu s-a dezlipit de Necas din 2006, când acesta a preluat portofoliul ministerului Muncii, consemnează agenţia de presă franceză. Potrivit „The Telegraph”, oricine voia să ia legătura cu Necas, trebuia să vorbească mai întâi cu ea.

„Puterea sa era direct proporţională cu slăbiciunea lui Petr Necas”, a rezumat influentul săptămânal „Reflex” cu privire la fosta contabilă, de 48 de ani, originară din Boemia de Vest, devenită şefă de cabinet a premierului şi el, de asemenea, de 48 de ani.

„Când nu a fost loc pentru ea în caleaşca care urma să-l transporte pe premier la deschiderea unei expoziţii agricole, toată lumea a trebuit să meargă pe jos”, a reamintit Reflex, referindu-se la o sursă apropiată Executivului de la Praga.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite