Reuters: Kievul a îndeplinit două dintre cele șapte condiții pentru începerea discuțiilor de aderare la UE

0
Publicat:

Până acum, Ucraina a reușit să îndeplinească doar două dintre cele șapte condiții ale UE pentru lansarea discuțiilor de aderare la UE: libertatea presei și reforma sistemului judiciar, a  transmis luni agenția de știri Reuters.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Potrivit surselor sale diplomatice, o astfel de concluzie este cuprinsă într-un raport privind progresul Ucrainei către UE, pe care Comisia Europeană urmează să-l publice în această săptămână. În consecință, nu se prevede un interval de timp specific pentru începerea acestor negocieri.

"Există progrese. Raportul va fi moderat pozitiv. Nu este vorba despre înfrumusețarea realității, ci despre evidențierea progresului în domeniile în care acesta există. De exemplu, au existat mai multe cazuri anticorupție de succes", citează o sursă anonimă pentru agenție.

Un alt diplomat a spus că Ucraina a respectat cerințele Comisiei Europene „în conformitate cu legea privind mass-media și reforma judiciară”. Un al treilea diplomat a declarat agenției că în problema reformelor, Comisia Europeană „se va concentra pe aspectele pozitive și nu este înclinată să critice Ucraina în condițiile actuale”, așa că partea principală a raportului se va concentra pe faptul că „paharul metaforic este pe jumătate plin, nu gol”. „Până acum, nu totul este satisfăcător”, a adăugat el.

Comisia Europeană, ca un gest simbolic de sprijin pentru Ucraina, a acordat acestei țări statutul de candidat oficial la aderarea la UE în primăvara anului trecut. Următorul pas ar trebui să fie decizia a 27 de țări UE de a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, pentru care Ucraina trebuie să îndeplinească o serie de cerințe ale Bruxelles-ului, una dintre cele importante fiind intensificarea luptei împotriva corupției.

În zilele următoare, Comisia Europeană va prezenta un raport intermediar privind progresul Ucrainei, în timp ce raportul final privind rezultatele anului 2023, care, dacă este pozitiv, poate conține o recomandare de începere a negocierilor cu Kievul, va fi adoptat în luna octombrie a acestui an. În cazul unei evaluări pozitive, decizia de începere a negocierilor va fi înaintată la summitul UE; în cazul unei evaluări negative, aceasta va fi amânată până la sfârșitul anului 2024.

Demararea negocierilor de aderare nu este o garanție a admiterii în UE și nu stabilește un interval de timp specific. Așadar, Turcia a primit statutul de candidat la aderarea la UE în 1999, a început negocierile de aderare în 2005, acestea se desfășoară de aproape 18 ani, dar perspectiva aderării nu este vizibilă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite