Regatul Unit și UE ajung la un nou acord ca parte a Brexit

0
Publicat:

Prim-ministrul Rishi Sunak a spus că noul acord asigură comerțul nestingherit cu Irlanda de Nord. 

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak. Foto: EPA-EFE
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak. Foto: EPA-EFE

Regatul Unit și UE au ajuns la un acord pentru modificarea protocolului privind Irlanda de Nord, semnat ca parte a acordului Brexit, care va evita apariția barierelor în cadrul Regatului Unit, a declarat luni, la o conferință de presă la Windsor, prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak.

Acest acord asigură circulația fără probleme a mărfurilor în Regatul Unit”, a spus el, explicând că produsele destinate Ulsterului vor intra în magazinele din regiune „de-a lungul noului coridor verde”, iar mărfurile destinate UE „vor avea un coridor roșu separat”. „Aceasta înseamnă că, dacă unele produse sunt disponibile pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie, acestea sunt disponibile pe rafturile supermarketurilor din Irlanda de Nord”, a adăugat Sunak.

Totodată, a explicat prim-ministrul, acordul, numit „Conceptul Windsor”, implică faptul că Adunarea (Parlamentul) Irlandei de Nord va avea dreptul să-și exprime dezacordul cu normele legislației europene dacă acestea par nedrepte față de deputații locali, după care guvernul britanic le poate impune veto. Astfel, potrivit Sunak, noul protocol privind Irlanda de Nord ar trebui să ofere locuitorilor din Ulster posibilitatea de a determina legislația aplicabilă în regiune.

Potrivit observatorilor politici britanici, includerea acestei prevederi în documentul final ar trebui să-i mulțumească pe unioniștii din Irlanda de Nord, care erau nemulțumiți de extinderea regulilor UE la Ulster chiar și după ce regatul a părăsit comunitatea. „Conceptul Windsoreste un punct de cotitură pentru oamenii din Irlanda de Nord. Menține echilibrul stabilit în Acordul de Vinerea Mare (Acordul de pace de la Belfast)”, a spus Sunak.

El a adăugat că acordul este conceput pentru a aduce „stabilitate în Irlanda de Nord”, pentru a proteja „oamenii și afacerile obișnuite” și pentru a elimina barierele. Noul protocol, în special, va oferi mai multă libertate guvernului Regatului Unit în implementarea politicii fiscale în regiune. Reglementările actuale ale UE din Irlanda de Nord împiedică Londra să-și sincronizeze cota de TVA cu Ulsterul, forțând în același timp guvernul regatului să alinieze stimulentele fiscale pentru rezidenții din regiune și valoarea asistenței financiare acordate întreprinderilor locale la regulile UE.

Anularea regulilor UE

Sunak a mai spus că Regatul Unit și UE au ajuns la un acord privind medicamentele.  Medicamentele aprobate pentru utilizare de către autoritatea de reglementare din Marea Britanie vor fi acum disponibile automat în fiecare farmacie și spital din Irlanda de Nord. În plus, în regiune se vor aplica aceleași accize la alcool ca și în restul Regatului Unit. Se presupune că inovațiile vor intra în vigoare treptat pe parcursul mai multor luni, unele dintre ele - nu mai devreme de 2024.

Legislația UE în baza acestui concept va fi aplicată în Irlanda de Nord doar în măsura minimă necesară pentru a evita o graniță dură cu Irlanda și pentru a permite companiilor nord-irlandeze să aibă acces la piața UE”, a spus Sunak.

În același timp, problema soluționării eventualelor contradicții în punerea în aplicare a protocolului privind Irlanda de Nord rămâne neclarificată pe deplin. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferință de presă cu Sunak, a subliniat că litigiile vor fi soluționate în instanța UE. Guvernul britanic a mai clarificat că orice dezacord cu privire la noua prevedere privind dreptul de veto „va fi rezolvat prin arbitraj independent”.

Soarta documentului

Sunak a menționat că documentul va fi supus la vot în Parlamentul Regatului Unit.  Observatorii politici din regat și-au exprimat opinia că unii dintre susținătorii celui mai „hard Brexit” din rândurile Partidului Conservator al Marii Britanii, aflat la guvernare, ar putea să nu accepte acordul din cauza păstrării unui număr de standarde UE în acord; cu toate acestea, datorită sprijinului acordului de către Partidul Laburist, acest lucru nu ar trebui să afecteze soarta întregului document.

În opinia lor, cea mai importantă va fi poziția Partidului Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, care anterior a paralizat activitatea autorităților regionale tocmai din cauza nemulțumirii față de protocolul anterior prin refuzul său de a face parte din cabinetul local. În același timp, însuși Sunak, dacă un număr semnificativ dintre membrii partidului său se opun Conceptului Windsor, riscă să piardă sprijinul conservatorilor în ajunul alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc cel târziu în ianuarie 2025.

Întrebarea Irlandei de Nord

Potrivit acordului comercial încheiat în decembrie 2020 între UE și Regatul Unit, Irlanda de Nord, care a părăsit UE ca parte a regatului, a rămas membră a uniunii vamale comunitare. Acest statut dublu a evitat crearea unei granițe între Ulster și Irlanda pentru a păstra Acordul de la Belfast, care a pus capăt confruntării armate dintre unioniștii protestanți și naționaliștii catolici din regiune, dar a necesitat introducerea unor proceduri de control în porturile nord-irlandeze pentru transport. a unui număr de mărfuri din alte părți ale Regatului Unit.

Din cauza numeroaselor dificultăți birocratice, aprovizionarea cu multe tipuri de produse către Irlanda de Nord a fost îngreunată semnificativ, ceea ce a provocat nemulțumiri în rândul populației locale și a făcut imposibilă formarea unui guvern regional în urma rezultatelor alegerilor de anul trecut, după un demers al DUP-ului învins. Termenii acordului dintre Londra și Bruxelles vor determina dacă următoarea criză politică din Ulster va fi rezolvată sau doar se va agrava. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite