Preşedintele ucrainean Ianukovici şi opoziţia au ajuns la un acord asupra legilor anti-protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi opoziţia au ajuns, luni seară, la un acord în ceea ce priveşte adoptarea unor legi care vor permite aministierea pentru o serie de protestatari reţinuţi. De asemenea, Ianukovici a anunţat că va abroga legile anti-protest, adoptate la 16 ianuarie, potrivit preşedinţiei din Ucraina, citată de agenţia UNIAN.

În cadrul negocierilor intense, care au durat mai bine de 4 ore, cei trei reprezentanţi ai opoziţiei, Vitali Kliciko, Oleg Tiagnibok şi Arseni Iaţeniuk, şi-au menţinut poziţia cu privire la refuzul de a conduce guvernul, o ofertă lansată recent de preşedintele ucrainean Ianukovici.

„Ambele părţi prezente la negocieri au decis să ia în considerare o remaniere guvernamentală, însă Arseni Iaţeniuk a respins propunerea de a deveni prim-ministru”, a declarat ministrul ucrainean de Justiţie, Elena Lukaş.

Iniţial, Viktor Ianukovici le-a propus liderilor opoziţiei să conducă Guvernul şi să realizeze o reformă constituţională prin care să îşi reducă din puterile legale.

Amnistierea protestatarilor reţinuţi se va face doar dacă ceilalţi manifestanţi anti-putere din Ucraina vor elibera sediile administrative, a anunţat de asemenea ministrul de Justiţie, Elena Lukaş.

Rămâne însă de văzut dacă şi Parlamentul ucrainean va susţine o modificare a acestor legi.

Legile anti-protest, aprobate de parlamentul ucrainean la 16 ianuarie de către deputaţi apropiaţi ai lui Ianukovici, au înfuriat şi mai mult protestatarii din Piaţa Independenţei din Kiev, provocând de asemenea o extindere a protestelor în toată ţara. Legile interzic amplasarea neautorizată a corturilor în spaţiul public, precum şi răspunderea penală în cazul calomnierii oficialilor guvernamentali.

De asemenea, Joe Biden, vicepreşedintele american, l-a îndemnat luni seară pe Ianukovici, în cadrul unei convorbiri telefonice, să colaboreze cu opoziţia pentru a pune capăt tensiunilor din ţară.

„Decretarea stării de urgenţă ar putea duce la agravarea situaţiei, precum şi la scăderea şanselor de a găsi o soluţie paşnică”, a informat un comunicat al Casei Albe.

Recent, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a anunţat că va merge marţi la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, precum şi cu liderii opoziţiei.

„Voi merge la Kiev marti seară”, a declarat Catherine Ashton, menţionând de asemenea că va pleca spre Ucraina imediat dupa întâlnirea cu Vladmir Putin de la Bruxelles. Aceasta s-a arătat îngrijorată asupra intenţiei autorităţilor din Kiev de a convoca starea de urgenţă, oficialii ucraineni anunţând ulterior ca nu mai au un asemenea plan.

Violenţele au fost prezente în Ucraina şi luni noapte. Trei poliţişti au fost înjunghiaţi de către protestatarii „radicali” în oraşul sudic Herson, informează autorităţile ucrainene, conform Russia Today. Doi dintre răniţi sunt în stare gravă, iar atacatorii, toţi studenţi, au fost reţinuţi de forţele de ordine.

Manifestanţii anti-putere sunt în continuare pe străzi. În 14 din cele 25 de provincii ale Ucrainei, sediile administraţiilor au fost ocupate de protestatari.

Violenţele din Ucraina au înregistrat zilele trecute un nou episod sângeros, atunci când un poliţist a fost împuşcat mortal în cap în noaptea de vineri spre sâmbătă. De asemenea, alţi trei politişti au fost secrestraţi de către protestatari, unul dintre ei fiind înjunghiat şi lăsat să plece, potrivit site-ului Russia Today.


Citeşte şi:

Revoluţia de la 1848 a început în Ucraina

Niciun stat din Europa - deoarece Ucraina se află în aria geografică luată în calcul de Părinţii Fondatori ai Comunităţilor Europene, de la Atlantic la Urali - nu a avut o istorie mai contorsionată în ceea ce priveşte identitatea sa şi frontierele sale în epoca modernă.

Protestele din Ucraina, înţelese prin intermediul diviziunilor politice din ţară

Protestele ucrainenilor cuceresc din ce în ce mai multe oraşe din ţară, la mai bine de două luni de la decizia preşedintelui Viktor Ianukovici de a întoarce spatele Uniunii Europene şi de a se apropia de Rusia. Multe instituţii guvernamentale au fost deja ocupate, iar o imagine de ansamblu ne sugerează o anumită direcţie a protestelor, însă evoluţia crizei poate fi înţeleasă mai bine prin intermediul hărţii politice a Ucrainei.

O nouă reuniune a opoziţiei ucrainene cu preşedintele Ianukovici a început la Kiev

O nouă reuniune a liderilor opoziţiei ucrainene cu preşedintele Viktor Ianukovici a început luni la Kiev, anunţă Preşedinţia Ucrainei, citată de AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite