Polonia este interesată să încheie un acord comercial cu Ucraina, similar cu cel convenit de autorităţile de la Kiev cu România şi Bulgaria

0
Publicat:

Polonia este interesată să încheie un acord cu Ucraina, care să permită comerţul cu produse agricole pe bază de licenţe de export/import, similar cu cel convenit de autorităţile de la Kiev cu România şi Bulgaria, astfel încât să înceteze protestele de la graniţa Ucrainei, a declarat pentru Reuters un oficial din apropierea acestui dosar, conform Agerpres.

șir de camioane la granița dintre Polonia și Ucraina
Camioane la granița dintre Polonia și Ucraina. Foto: EPA/EFE

Noul premier polonez, Donald Tusk, a anunţat că va face o vizită la Kiev în contextul în care autorităţile de la Varşovia vor să repare legăturile cu Ucraina, afectate de precedentul Guvern naţionalist.

Şoferii de camion şi fermierii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, timp de mai multe săptămâni, nemulţumiţi de intrările de cereale ucrainene ieftine în Polonia şi care ajung via Polonia în restul Uniunii Europene.

Precedentul Guvern polonez a acuzat anumiţi oficiali de la Bruxelles precum şi partidele de opoziţie de blocarea eforturilor destinate încheierii unui acord cu Kievul înaintea alegerilor parlamentare din luna octombrie, care au pus capăt unei perioade de opt ani de conducere a partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS).

Ucraina şi Polonia au anunţat că doresc să îşi soluţioneze divergenţele

Un oficial din apropierea acestui dosar a dezvăluit pentru Reuters că autorităţile de la Varşovia se gândesc la un sistem de licenţe de import/export similar cu cel negociat de autorităţile de la Bucureşti şi Sofia cu Kievul.

În conformitate cu acordul convenit cu România, exportatorii ucraineni şi importatorii români trebuie să deţină o licenţă, iar importatorii locali trebuie să dovedească faptul că nu îşi pot acoperi necesităţile din producţia naţională.

O altă regulă convenită este ca intermediarii nu pot primi licenţe.

"Aceasta este calea spre un acord", a spus oficialul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Putem ajuta Ucraina fără să provocăm daune fermierilor şi companiilor din Polonia", a adăugat oficialul.

Exporturile de cereale sunt o sursă de tensiuni între Kiev şi ţările vecine membre UE, în condiţiile în care Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, în ideea de a contracara diminuarea exporturilor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră după invazia rusească care a început în februarie 2022. Fermierii din aceste state au protestat faţă de aceste livrări, susţinând că distorsionează pieţele locale.

În luna septembrie a anului trecut, Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că vor introduce propriile restricţii vizând importurile de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească un embargou cu privire la cerealele ucrainene în cele cinci state membre din Europa de Est. Ucraina a răspuns prin plângeri la Organizaţia Mondială a Comerţului împotriva celor trei ţări, în timp ce alte state membre UE au condamnat măsurile cu carcater unilateral.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite