Oficialii britanici au fost alertaţi de MI5 că Putin va trimite o „armată de sabotori” pentru a schimba percepţia britanicilor referitoare la războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Serviciul britanic de Informaţii Interne (MI5) i-a avertizat pe premierul Boris Johnson şi pe ministrul de Interne Priti Patel că Rusia ar putea trimite o armată de sabotori care să atace infrastructura publică a ţării.

MI5 este în „alertă maximă” pe fondul  temerilor că agenţii ruşi ar urma să se infiltreze în instituţii din Marea Britanie. Aceştia ar urma să afecteze imaginea guvernului Regatului Unit, într-un efort de a schimba opinia publică împotriva sprijinului pe care ţara îl oferă Ucrainei în război.

„Există o îngrijorare serioasă referitoare la ofiţerii sau agenţii din serviciile de securitate ale Rusiei care ar putea încerca să intre în Regatul Unit şi să vizeze locaţii strategice”, a spus o sursă din MI5.

Poliţiştii vor spori monitorizarea călătorilor care ajung în Marea Britanie, a mai declarat sursa pentru The Sunday Express.

De asemenea, sursa a precizat că ministrul de interne Priti Patel şi Boris Johnson au fost informaţi. Daily Mail a solicitat informaţii şi de la ministrul Apărării şi cel de Externe, dar aceştia nu au răspuns.

O nouă cercetare finanţată de guvern a dezvăluit că Moscova desfăşoară o operaţiune cibernetică la scară largă pentru a răspândi sprijinul pentru războiul din Ucraina prin intermediul reţelelor de socializare şi prin secţiunile de comentarii ale principalelor site-uri de ştiri.

S-a descoperit că erau vizate instituţiile media occidentale şi politicieni, precum Boris Johnson, cancelarul german Olaf Scholz şi şeful UE pentru politică externă Josep Borrell. La aceştia se postau comentarii pro-război la postările pe care le făceau pe reţelele de socializare.

Momentan, se crede că această grupare de troli, numită „Cyber Front Z”, îşi desfăşoară activitatea într-un depozit închiriat din Sankt Petersburg. De asemenea, se susţine că muncitorii ar fi plătiţi cu aproape 600 de euro pe lună pentru a posta 200 de comentarii  pro-război şi pro-Putin pe zi, pe platforme precum Instagram, Facebook, Twitter, YouTube şi TikTok.

Secretarul Ministerului de Externe, Liz Truss, a declarat sâmbătă: „Nu putem permite Kremlinului şi grupurilor sale de troli să invadeze spaţiul online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin.”

„Guvernul Regatului Unit a alertat partenerii internaţionali şi va continua să lucreze îndeaproape cu aliaţii şi platformele media pentru a submina operaţiunile de dezinformare ale Rusiei.”

Agenţia de securitate FSB a lui Putin, cunoscută anterior ca KGB, vrea să-şi restabilească reputaţia pe fondul eşecurilor informaţionale repetate de pe teritoriul Ucrainei. 

În plus, se speculează că unul dintre cei mai importanţi ofiţeri ai săi a fost închis în cea mai faimoasă închisoare din Moscova, în timp ce Putin s-a înfuriat pe acesta din cauza esecurilor de pe front.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite