O unitate de elită a armatei greceşti a primit calificativul „excepţional” din partea evaluatorilor NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţiunea Specială a Paraşutiştilor din armata Greciei a intrat într-un club select FOTO via Business Insider
Secţiunea Specială a Paraşutiştilor din armata Greciei a intrat într-un club select FOTO via Business Insider

NATO a clasificat o unitate a forţelor speciale din armata Greciei ca „pregătită de luptă” la un nivel „excepţional”, o evaluare care o încadrează într-un club exclusivist a trupelor de elită din care fac parte SUA şi Marea Britanie, relatează Insider.

„Secţiunea Specială a Paraşutiştilor” (ETA), un grup al forţelor speciale din armata Greciei, a primit calificativul maxim (nivel 3) din partea „Special Operations Forces Headquarters ale NATO (NSHQ) care a evaluat în decembrie anul trecut nivelul de pregătire pentru luptă al acesteia ca „excepţional”.

Comitetul NATO a evaluat timp de o săptămână disponibilitatea de luptă a acestei unităţi de elită cu privire la trei aspecte ale misiunilor: instruire pentru apărare internă a trupelor străine,acţiune directă şi recunoaştere specială.

Testul a constat în simularea unor operaţiuni într-un mediu real de luptă în care unitatea a efectuat o serie de misiuni în care au trebuit să-şi pună la lucru abilităţile de infiltrare şi alte seturi de capacităţi de luptă.

Evaluarea „pregătit de luptă” şi clasificarea performanţelor ca „excepţionale” înseamnă că comandourile greceşti pot fi desfăşurate în cadrul NATO Special Operations Land Task Group şi intră într-un grup exclusivist al unităţilor de elită din care mai fac parte „Special Air Service” din Marea Britanie, respectiv trupele terestre Delta Force şi trupele SEAL ale Marinei SUA.

ETA, înfiinţate în 1959, sunt specializate în recunoaştere strategică şi acţiune directă şi sunt formate pe modelul serviciilor aeriene speciale britanice şi sunt compuse din şase grupuri: două de paraşutare liberă, două de scufundări de luptă şi alte două în război montan.

Cu mai puţin de 100 de operatori speciali în total, ETA este una dintre cele mai mici unităţi de operaţiuni speciale din armata greacă.

ETA poate opera în toate domeniile de război, terestre, maritime şi aeriene şi, deşi face parte din Armata Elenă, are o capacitate pentru operaţiuni-amfibie.

Ca unitate strategică de operaţiuni speciale, este destinată doar celor mai importante şi mai dificile operaţiuni, fiind pregătite pentru a fi trimise fără notificare oriunde în Grecia.

Operatorii speciali ETA se antrenează frecvent cu beretele verzi americane din al 10-lea Grup de forţe speciale, cu Navy SEAL din echipa SEAL 5, cu membri ai echipajului special al Marinei americane de la Special Boat Team 20 şi Air Commandos din Escadrila 321 de tactici speciale.

ETA a suferit un accident rar în 2020, când unul dintre operatorii săi a fost ucis în timpul unui salt militar în cădere liberă. Moartea sa a survenit într-o perioadă de tensiuni extrem de intense cu Turcia – alimentată de ameninţările Ankarei de a efectua sondîri subacvatice ilegale în zona economică exclusivă greacă şi cipriotă – când unitatea era stare de alertă foarte ridicată.

NSHQ este însărcinat cu consilierea şi sincronizarea activităţilor unităţilor de operaţiuni speciale ale NATO şi dezvoltarea capacităţilor de comando pentru gestionarea şi a descurajarea ameninţărilor non-statale şi a ţărilor rivale. Pe lângă evaluarea unităţilor individuale, NSHQ oferă o gamă largă de cursuri pentru trupele speciale şi are facilităţi în mai multe ţări NATO.

NATO a creat o capabilitate de coordonare a forţelor sale speciale în 2006.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite