Naţionaliştii polonezi au atacat Ambasada Rusiei de la Varşovia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au scandat sloganuri anti-Moscova, pe care-o acuză de ocupaţia din era sovietică. FOTO Reuters
Tinerii au scandat sloganuri anti-Moscova, pe care-o acuză de ocupaţia din era sovietică. FOTO Reuters

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa mulţimea care încerca să pătrundă în sediul misiunii diplomatice de la Varşovia. Naţionaliştii polonezi au aruncat cu cocktailuri Molotov şi cu pietre în Ambasada Rusiei. Protestatarii s-au desprins din mulţimea care participa la demonstraţiile organizate pentru a sărbători Ziua Independenţei.

Naţionaliştii, catalogaţi de forţele de ordine drept extrem de violenţi, au încercat să pătrundă în Ambasada Rusiei din Polonia, aruncând cu pietre şi cocktailuri Molotov în aceasta. Poliţiştii au format un cordon de protecţie în jurul clădirii, încercând să-i ţină la distanţă pe tinerii raşi în cap, care fluturau steaguri alb cu roşu.

Aceştia scandau sloganuri împotriva Rusiei, pe care au acuzat-o pentru ocupaţia din perioada sovietică şi pentru atrocităţile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Ministerul de Externe de la Moscova a criticat acţiunea, anunţând că „nu există nicio justificare pentru huliganism” şi l-a convocat pe ambasadaroul polonez în Rusia pentru a da explicaţii. 

Mai mulţi protestatari au reuşit însă să rupă cordonul, au încercat să escaladeze zidurile ambasadei şi au incendiat ghereta în care se afla gardianul la intrarea în clădire. 

54 bărbaţi au fost reţinuţi de poliţie în legătură cu incidentele violente şi aproximativ 14 au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza rănilor suferite în timpul confruntării cu forţele de ordine. În jur de cinci poliţişti au fost spitalizaţi. 

Înainte de ciocniri, mii de persoane au participat la un marş organizat pentru celebrarea Zilei Independenţei a Poloniei, care marchează reunificarea din 1918 a Poloniei, după ce mai bine de-un secol fusese anexată de Rusia, Prusia şi Austria. 

Participanţii au scandat „Dumnezeu, onoare, patrie” în cadrul demonstraţiei care trebuia, iniţial, să traverseze paşnic centrul Varşoviei. 

La o oră de când începuse demonstraţia, un grup de radicali instruiţi, descrişi ca extremişti naţionalişti şi membrii ai unor galerii violente de fotbal, s-a desprins de mulţime. Aceştia s-au năpustit într-o piaţă din apropiere, unde aveau loc mai multe manifestaţii organizate de grupări de stânga şi anti-fasciste. 

Ei au incendiat mai multe maşini, iar forţele de ordine au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc pentru a împrăştia mulţimea. Ulterior, tineri cu feţe acoperite au atacat şi au incendiat un monument în formă de curcubeu, ridicat în sprijinul comunităţii homosexuale din Polonia. 

 Pe măsură ce protestatarii se apropiau de Ambasada Rusiei, poliţia a somat civilii să părăsească zona. Sediul misiunii diplomatice se află la aproximativ 200 de metri de reşedinţa preşedintelui Bronislaw Komorowski

Premierul Donald Tusk şi-a exprimat nemulţumirea faţă de incidentele violente, afirmând că acesteau au „adus ruşine asupra ţării”. „Evenimentele din această seară sunt foarte triste pentru Polonia. A fost un act de agresiune inacceptabil îndreptat asupra poliţiştilor care păzeau Ambasada Rusă şi asupra Ambasadei. Îmi exprim compasiunea”, a declarat premierul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite