Lituania a spus că ţara sa eliberează vize ruşilor doar din motive umanitare

0
0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că ţara sa a încetat practic să mai elibereze vize de turism ruşilor şi eliberează doar vize din motive umanitare, se arată într-un interviu publicat luni de compania germană de media Deutsche Welle (Deutsche Welle, DW).

"Să începem cu faptul că Lituania a luat această decizie destul de devreme. Şi nu numai din motive politice, ci şi din motive practice", a spus Landsbergis. Totodată, el a adăugat că motivul este că încă de la începutul evenimentelor din Ucraina, „un flux imens de oameni care au cerut azil trecând în Lituania”.

"Capacitatea consulatului este limitată, ceea ce înseamnă că oamenii pot elibera doar un număr limitat de vize. Prin urmare, practic am încetat să mai eliberăm vize persoanelor care pleacă în vacanţă, iar vize le eliberăm doar din motive umanitare", a subliniat Landsbergis, subliniind. că pentru Lituania „aceasta nu este o discuţie nouă. „Credem că aceasta ar trebui să fie o soluţie paneuropeană, pentru că, după cum ştiţi, în timp ce Schengen funcţionează aşa cum este acum, graniţele noastre lasă oamenii să treacă precum un burete”, a conchis el.

"Aş sugera că decizia Lituaniei cu privire la vize este calea de urmat. Nu mai eliberaţi vize persoanelor care vin aici din orice alt motiv decât cel umanitar", a explicat ministrul de externe lituanian. Totodată, el a remarcat că „în Lituania sunt mult mai mulţi vorbitori de limbă rusă pe stradă, în cafenele, restaurante, oriunde, pentru că foarte mulţi ucraineni, bieloruşi şi ruşi au venit în ţară, şi se simt schimbări”. „Dar cred că procedura de verificare şi analiză pe care o avem în prezent funcţionează ”, a conchis el.

Anterior, preşedintele Ucrainei Volodymyr Zelensky, într-un interviu acordat ziarul Washington Post, a spus, printre altele, că ţările occidentale ar trebui să interzică tuturor ruşilor să intre pe teritoriul lor. În plus, premierul estonian Kaja Kallas a spus că ea consideră că este necesară interzicerea eliberării vizelor turistice către ţările UE pentru cetăţenii ruşi, deoarece, în opinia sa, vizitarea Europei este „un privilegiu şi nu unul al drepturilor omului” şi că turismul din Rusia „e timpul să se încheie”.

Ministerul finlandez de Externe, la rândul său, a indicat că ţara ar putea lua o serie de măsuri dacă ruşii ar vizita masiv Europa cu vize Schengen eliberate în republică. Premierul acestei ţări, Sanna Marin, a susţinut restricţiile impuse turiştilor ruşi.

Secretarul de presă al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, comentând mai devreme cuvintele lui Zelensky, a remarcat că încercările de a izola ruşii sau Rusia este un proces zadarnic. În ceea ce priveşte declaraţia lui Kallas, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus în acest sens că unele ţări, în ostilitatea lor faţă de Rusia, „intră în inconştienţă”. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a vorbit mai dur: a numit cuvintele lui Kallas naziste şi a comparat „iniţiativa” lui Zelensky cu ideile lui Adolf Hitler.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite