Liber la blasfemie în Islanda

0
0
FOTO France 24
FOTO France 24

Parlamentul Islandei a aprobat vineri, cu o largă majoritate, depenalizarea blasfemiei, transmite AFP, citată de Agerpres. Decizia vine ca o măsură destinată promovării libertăţii de expresie după atentatul comis în ianuarie la Paris contra săptămânalului satiric Charlie Hebdo.

Iniţiativa legislativă a fost prezentată în februarie de Partidul Piraţilor, în urma atentatului comis de doi jihadişti la Paris contra publicaţiei Charlie Hebdo în urma căruia au murit 12 persoane. Iniţial Codul Penal prevedea o amendă sau până la trei luni de închisoare pentru orice persoană „care îşi bate joc în public sau dezonorează doctrina sau cultul” unui grup religios recunoscut.

„Libertatea de expresie este una din pietrele de temelie ale democraţiei. Este un punct fundamental într-o societate liberă ca oamenii să se poată exprima fără să se teamă de vreo pedeapsă, din partea autorităţilor sau a altora”, a declarat în cursul prezentării textului Partidul Piraţilor, care dispune de trei locuri în parlamentul de la Reykjavik.

„Parlamentul islandez a făcut clar faptul că libertatea nu se cedează în faţa atacurilor sângeroase”, şi-a exprimat partidul mulţumirea vineri seară într-un comunicat publicat pe site-ul său. Biserica luterană din Islanda, căreia îi aparţin aproape 75% din islandezi, a susţinut reforma Codului Penal.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite