Ieşirea Marii Britanii din UE ar reprezenta o ameninţare la adresa securităţii, avertizează doi foşti şefi ai spionilor britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Sawers, fost şef al MI6
John Sawers, fost şef al MI6

Un vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar ar putea face ţara mai vulnerabilă în faţa atacurilor militanţilor şi ar putea provoca instabilitate în Europa. Avertismentul a fost lansat de doi foşti şefi ai serviciilor secrete britanice - John Sawers şi Jonathan Evans, relatează Reuters în pagina sa electronică.

John Sawers, care s-a retras de la conducerea MI6 (serviciile de informaţii externe) în 2014, şi Jonathan Evans, care a fost şeful MI5 (serviciile de informaţii interne) până în urmă cu trei ani, au afirmat că un eventual Brexit (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană) ar putea afecta schimbul de informaţii între Regatul Unit şi ţările europene.

„Contraterorismul este un joc de echipă, iar Uniunea Europeană este cel mai bun cadru disponibil. Nicio ţară nu poate reuşi pe cont propriu“, au afirmat cei doi într-un articol publicat în cotidianul „Sunday Times“.

Pe data de 23 iunie, britanicii sunt chemaţi la urne pentru a vota în cadrul unui referendum cu privire la apartenenţa ţării lor la blocul comunitar, o decizie cu ramificaţii în materie de comerţ, investiţii, apărare şi politică, ce se întind mult dincolo de graniţele ţării. 

Potrivit sonadejelor de opinie, tabăra pro-Brexit este egalitate cu cea care optează pentru rămânerea ţării în Uniunea Europeană.

Unul dintre subiectele importante aduse în discuţie de cele două părţi este reprezentat de securitatea naţională, în special în contextul atacurilor teroriste ce au avut loc în luna noiembrie la Paris, precum şi în contextul atentatelor de la Bruxelles din data de 22 martie,  revendicate de organizaţia jihadistă Statul Islamic.

Cei care vor ca Marea Britanie să părăsească blocul comunitar afirmă că o astfel de decizie ar duce la un control mai mare al autorităţilor asupra graniţelor, în timp ce tabăra care luptă pentru rămânerea Marii Britanii în UE invocă faptul că blocul comunitar este de ajutor în ceea ce priveşte coordonarea schimbului de informaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite