Grecia va avea nevoie de peste 600 de milioane de euro pentru a gestiona criza migranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile gestionării crizei migranţilor în Grecia vor depăşi suma de 600 milioane de euro, estimată anterior, întrucât din ce în ce mai mulţi refugiaţi sunt forţaţi să rămână pe teritoriul statului elen. Afirmaţia a fost făcută duminică de către Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), relatează Reuters în pagina sa electronică.

Peste 41.000 de migranţi sunt blocaţi în Grecia, planurile lor de a-şi continua drumul spre Europa Occidentală fiind zădărnicite de închiderea graniţelor pe ruta balcanică.

În urmă cu numai o lună, o sursă din cadrul BoG estima că suma de 600 milioane de euro va acoperi costurile legate de operaţiunile de salvare, adăposturi şi repatriere. 

„Acea estimare se baza pe faptul că Grecia era doar o ţară de tranzit, dar dacă acum va trebui să găzduim un mare număr de refugiaţi, această prognoză va trebui revizuită“, a declarat Stournaras într-un interviu acordat publicaţiei italiene „Il Sole 24 Ore“. 

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a avertizat săptămâna trecută că Republica Elenă va avea nevoie de ajutor pentru a face faţă presiunilor asupra economiei provocate de fluxul refugiaţilor. 

Potrivit lui Stournaras, Grecia se aşteaptă ca la reuniunea FMI din aprilie să se discute măsuri de atenuare a datoriei ţării. 

Autorităţile de la Atena s-au angajat să reducă anul acesta cu 1% din PIB cheltuielile cu pensiile şi să ajungă la un excedent primar de 3,5% până în 2018. Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei susţine că partenerii din zona euro au promis anul trecut reducerea poverii datoriei dacă Atena îşi îndeplineşte obligaţiile. 

„Această promisiune nu a fost încă îndeplinită. Sperăm că partenerii noştri şi FMI sunt capabili să o îndeplinească, deoarece nu a fost doar o promisiune, ci un acord“, a declarat oficialul elen. 

Creditorii internaţionali au reluat săptămâna aceasta negocierile cu Guvernul de la Atena în vederea finalizării evaluării stadiului reformelor cerute autorităţilor elene, condiţie obligatorie pentru continuarea ajutorului acordat Greciei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite