Grecia: un aeroport vechi, transformat în „staţiune turistică de clasă mondială”

0
0
Viitoarea staţiune turistică la sud de Atena. FOTO Lamda Developements
Viitoarea staţiune turistică la sud de Atena. FOTO Lamda Developements

Grecia este pe punctul de a experimenta o revitalizare a turismului, sector al economiei elene care a fost puternic afectat de criza economică prelungită. Un important fond de dezvoltare grec şi-a anunţat marţi planul de a crea „o staţiune turistică de clasă mondială”, în cadrul fostului aeroport Hellinikon din Atena. Noul proiect ar putea aduce fragilei economii elene câştiguri de aproximativ patru miliarde de euro.

Produsul Intern Brut al Greciei va fi suplimentat cu „aproximativ patru miliarde de euro”, a precizat Lamda Developement, compania care a cumpărat vechiul aeroport. La aceste venituri se va mai adăuga un miliard de euro numai din activităţi turistice.

Un consorţiu format din Lamda Developement, compania chineză Fosum Group şi compania Al Maabar din Abu Dhabi a cumpărat drepturile de folosire a unui teren extins la opt kilometri sud de Atena, pentru următorii 99 de ani, în schimbul unei sume de 915 milioane de euro.

„Aceasta este o oportunitate reală pentru Atena să creeze un resort turist de clasă mondială. Ne aşteptăm o staţiune turistică majoră, integrată, prima de acest fel în Europa”, a declarat Russell Kett, expert în turist din Londra, citat de AFP.

Lucrările de construcţie sunt planificate să înceapă în 2016, costurile fiind evaluate la aproximativ opt miliarde de euro. Majoritatea banilor vor fi puşi la dispoziţie de cele trei companii dezvoltatoare, plus un miliard de euro din împrumuturi.

Fiind un proiect ambiţios, planurile includ construirea unui parc de distracţii uriaş, două hoteluri de mare capacitate. Un centru comercial, terenuri şi centre de sport, muzee. Deocamdată, planul aşteaptă aprobarea autorităţilor locale, despre care reprezentanţii companiilor de construcţii au spus că va „redefini Atena”.

 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri