Estonia îndepărtează monumentele de război din epoca sovietică şi anulează vize emise pentru ruşi

0
0
Un tanc emblematic T-34 din oraşul Narva a fost luat de pe soclu FOTO Shutterstock
Un tanc emblematic T-34 din oraşul Narva a fost luat de pe soclu FOTO Shutterstock

Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice, transmite BBC. Măsura este menită să împiedice ca acestea „să mobilizeze mai multă ostilitate în societate şi să deschidă răni vechi” în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat guvernul. Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a declarat că astfel de monumente au fost ridicate pentru a glorifica ocupaţia rusă.

Un tanc emblematic T-34 din oraşul Narva, care se învecinează cu Rusia, urma să fie dus la Muzeul de Război din Estonia.

Narva este al treilea oraş ca mărime din Estonia, unde 97% din populaţia de aproximativ 60.000 de persoane vorbesc limba rusă.

Estonia şi-a recâştigat independenţa în 1991, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Replica tancului a fost luată de pe un soclu marţi dimineaţă şi încărcată pe o remorcă militară înainte de călătoria sa de 200 km (125 de mile) spre vest, a relatat postul public de televiziune ERR. Autorităţile au declarat că au restricţionat accesul publicului în zona din jurul tancului, precum şi la alte monumente locale.

Războiul Rusiei din Ucraina stârneşte tensiuni în special în Narva, se teme Estonia.

În declaraţia sa, prim-ministrul Kaja Kallas a declarat că guvernul său nu va "permite Rusiei să folosească trecutul pentru a tulbura pacea în Estonia".

Având în vedere viteza cu care cresc tensiunile şi confuzia în jurul memorialelor din Narva, trebuie să acţionăm rapid pentru a asigura ordinea publică şi securitatea internă.

Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a declarat că astfel de monumente au fost ridicate pentru a glorifica ocupaţia rusă şi nu îşi au locul în spaţiul public estonian.

În afară de tancul T-34, cimitirul celui de-al Doilea Război Mondial va fi, de asemenea, relocalizat cu "un marcaj funerar neutru" - o chestiune care, recunoaşte guvernul, poate crea tensiuni.

Săptămâna trecută, Rusia şi-a exprimat indignarea faţă de planurile Estoniei. „Războiul împotriva istoriei, în plus cu o istorie comună şi eliminarea monumentelor pentru cei care au salvat Europa de fascism, este, desigur, scandalos", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

Estonia anulează, de asemenea, aproximativ 50.000 de vize emise pentru cetăţenii ruşi.

„Trebuie să recunoaştem că societatea rusă, în general, poartă, de asemenea, o responsabilitate morală pasivă pentru aceste atrocităţi, care au loc pe teritoriul ucrainean", a declarat dl Reinsalu.

Letonia, Lituania şi Republica Cehă au încetat, de asemenea, în mare parte, să mai elibereze vize pentru ruşi. Finlanda reduce la 10% numărul de vize pe care le eliberează ruşilor, mai transmite BBC. 

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite