Detalii despre misiunile „aproape imposibile” de salvare a răniţilor din Azovstal: „Mi-au scos glonţul din stomac în timp ce cădeau bombele peste noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Şeful serviciilor ucrainene de informaţii militare a dezvăluit detalii despre misiunea imposibilă de a aduce ajutoare şi a scoate grav răniţi din oţelăria Azovstal în ploaia de foc a avioanelor ruse, relatează Daily Mail.

Kirilo Budanov, şeful serviciilor ucrainene de informaţii militare a spus că toate „misiunile imposibile” în care vechi avioane sovietice, în formaţii de două sau patru s-au strecurat printre tirurile de foc ale forţelor ruse sau în raza lor de lovire au fost „de succes”. Deşi se ştie că o parte din aceste avioane au fost doborâte şi, după cum aprecia preşedintele ucrainean eroismul militarilor, piloţii au ştiut că se duc la moarte aproape sigură, ei au salvat vieţi.

Unul dintre militarii salvaţi este co-fondatorul Batalionului Azov, locotenent-colonelul Giorgi Kuparaşvili, 44 de ani, care a fost scos cu un elicopter din oţelăria Azovstal (Mariupol) după ce doctorii refugiaţi în subteran reuşiseră să-l opereze pentru a-i scoate două gloanţe din stomac, care îi secţionaseră nervul sciatic.

Kuparaşvili a luptat în Irak pentru ţara sa, Georgia, şi a fost bodyguard-ul preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili.

„Toate spitalele din Mariupol fuseseră bombardate şi totuşi aveam o mică echipă de doctori în oţelărie. Au executat operaţia perfect. A fost cu adevărat incredibil. În acest aşa-numit buncăr subteran, ei au avut totuşi echipamentul corespunzător să facă asta. Mi-au scos gloanţele din stomac în timp ce cădeau bombele peste noi. Lângă mine era un camarad al cărui braţ fusese desprins cu totul şi care deşi abia putea merge acorda ajutor unui alt soldat rănit. Toţi sunt o inspiraţie. Le-a fost imposibil să mă îmbrace - aşa că m-au scos de acolo gol”, povesteşte Kuparaşvili, adăugând că salvarea a avut loc în mijlocul schimburilor de focuri, la patru dimineaţa.

       

„A fost o nebunie. Am fost în tot felul de locuri în cariera mea şi am văzut de toate - dar asta a fost o nebunie aparte”, spune el, povestit că a pilotul elicopterului său a reuşit aproape miraculos să o taie prin apărarea aeriană rusă concentrată asupra oţelăriei şi care se întindea până spre Dnipro.

Pe pilot l-a mai văzut o singură dată, după ce s-a mai întors din încă o misiune reuşită.

Kirilo Budanov l-a instruit pe actualul comandant al Batalionului Azov, Denis Prokopenko, după ce a părăsit Georgia pentru a se alătura forţelor ucrainene împotriva Rusiei, în 2014.

Familia sa, soţia şi trei copii, s-au refugiat la Londra după ce ruşii au pus o recompensă pe capul lui şi nu i-a mai văzut deloc de atunci.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite