Cum vrea UE să ajute ţările membre să confişte activele îngheţate ca urmare a sancţiunilor împotriva Rusiei

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Comisia Europeană va prezenta o propunere legislativă menită să ajute ţările UE să confişte activele îngheţate de sancţiunile împotriva Rusiei, au declarat miercuri doi oficiali. Propunerea va fi prezentată în două săptămâni.

Măsura s-ar baza pe o prevedere a tratatului care permite ţărilor UE, în coordonare cu Parlamentul European, să „stabilească norme minime privind definirea infracţiunilor şi a sancţiunilor în domeniul infracţiunilor deosebit de grave cu o dimensiune transfrontalieră", transmite Politico.

Începând cu luna aprilie, ţările UE au confiscat active în valoare de aproximativ 30 de miliarde euro, inclusiv iahturi, vile şi opere de artă care aparţineau unor persoane şi entităţi sancţionate.

Au avut loc discuţii cu privire la posibilitatea confiscării acestor bunuri, după cum a relatat POLITICO luna trecută. S-a spus că exproprierea activelor este o chestiune de drept naţional, care diferă în fiecare ţară. Evaziunea sancţiunilor este o infracţiune în unele ţări, dar nu şi în altele. Propunerea Comisiei – care ar necesita unanimitate între capitalele UE, precum şi aprobarea majorităţii deputaţilor în Parlamentul European – vizează armonizarea acestui mozaic juridic.

Un oficial a spus că propunerea va „extinde posibilităţile legale de confiscare a bunurilor fără condamnare", referindu-se la faptul că, deşi sancţiunile au permis deja îngheţarea activelor oligarhilor ruşi, în prezent este mult mai dificil să se exproprieze permanent aceste bunuri fără un proces şi o condamnare.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite