Cum au reuşit să fugă din Severodoneţk ultimii apărători ai oraşului căzut în mâinile ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / Profimedia
FOTO Arhivă / Profimedia

Ultimii apărători ucraineni din Severodoneţk s-au retras din oraş într-o barcă pe timpul nopţii pentru a evita un posibil atac. Unul dintre soldaţi a povestit că decizia de a se retrage a fost grea, dar ei îşi doreau să trăiască.

Forţele ruseşti au ocupat în totalitate oraşul din estul frontului sâmbătă, au declarat ambele părţi, confirmând cel mai mare eşec al Kievului pe câmpul de luptă de mai bine de o lună, după unele dintre cele mai sângeroase lupte din război.

„A fost o ruşine, desigur, pentru că s-au depus multe eforturi pentru a-l apăra, a durat luni de zile", a declarat Danilo, un soldat de 24 de ani care a spus că a fost printre aproape ultimii care au plecat, pentru Reuters.

„Dar nu suntem prea supăraţi, deoarece şi noi vrem să trăim”. 

Danilo şi prietenul său Anton au povestit cum s-au retras în timp ce se aflau în Sloviansk, un oraş situat la aproximativ 60 km vest de Severodoneţk, care a devenit acum unul dintre bastioanele cheie ale Ucrainei pentru apărarea zonei industriale din Donbas. 

„Retragerea a fost în cea mai mare parte în întuneric pentru siguranţă. Locaţiile punctelor de trecere au fost schimbate în mod constant pentru că au fost de asemenea bombardate", a declarat Danilo.

El a precizat că din informaţiile pe care le are, nimeni nu a fost ucis în timpul retragerii.

Soldaţii s-au temut să nu se repete evenimentele de la oţelăria Azovstal. Şi la Severodoneţk forţele ucrainene au fost, de asemenea, împinse într-o zonă industrială, în cea a uzinei chimice Azot.

„Erau o mulţime de civili, soldaţi şi totul se îndrepta spre noi fiind încercuiţi", a declarat Anton, acuzând armata rusă că foloseşte tactici de „pământ pârjolit".

„Dacă ar fi fost doar infanterie şi un asalt, am fi putut totuşi să ne apărăm, dar tactica lor este să distrugă toate clădirile, să distrugă tot ce există şi noi pur şi simplu să nu avem unde să ne fortificăm, unde să ducem un război poziţional, unde să ne apărăm", a spus Anton.

„Ei doar ne testează rezistenţa. Nu există explicaţii logice pentru acţiunile lor, dar pur şi simplu ne epuizează, aceasta este întreaga lor tactică", a mai soldatul ucrainean, potrivit Hotnews.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite