Culisele eforturilor lui Roman Abramovici de mediere a păcii în Ucraina. Putin, înfuriat de condiţiile lui Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roman Abramovici FOTO EPA-EFE
Roman Abramovici FOTO EPA-EFE

Miliardarul Roman Abramovici a zburat între Istanbul, Moscova şi Kiev pentru a se întâlni cu preşedinţii rus şi ucrainean şi a transmite o scrisoare conţinând termenii unui potenţial acord de pace, relatează Daily Mail citând publicaţia britanică The Times.

Potrivit The Times, Volodimir Zelenski i-ar fi transmis lui Vladimir Putin prin Abramovici condiţiile sale pentru un acord de pace, iar liderul de la Kremlin ar fi fost cuprins de furie.

„Spune-i că îi distrug”, i-ar fi comunicat Putin oligarhului aflat pe lista miliardarilor ruşi sancţionaţi de Marea Britanie şi UE pentru legăturile sale cu puterea de la Kremlin.

    

Miercurea trecută, proprietarul clubului de fotbal Chelsea a plecat de pe un aeroport din Istanbul într-un avion privat Hawker 800XP pus la dispoziţie de Turcia. 

Acesta s-a întâlnit cu preşedintele rus iar apoi a revenit la Istanbul unde Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al lui Recep Tayyip Erdoğan, a aranjat contacte cu deputatul ucrainean Rustem Umerov, membru al delegaţiei de pace a Ucrainei. 

Kalin a declarat pentru publicaţia turcă  Hurriyet că delegaţiile celor două părţi sunt „aproape de un acord” în privinţa unor puncte cheie legate de NATO, demilitarizare şi protecţie a limbii ruse.Totuşi, există încă diferenţe în legătură cu viitorul Crimeei şi al regiunii Donbas, ocupată în mare parte ca urmare a invaziei actuale.

Kalin a propus ca acestea să se afle sub administraţia Moscovei în cadrul unui contract de concesiune pe termen lung de acelaşi fel cu al Marii Britanii asupra Hong Kong-ului (1898-1997). Se spune că Putin ar lua în considerare propunerea, însă e prea furios din pricina eşecurilor armatei sale şi e ţinut în loc şi de ura sa faţă de Zelenski.

Abramovici a fost însoţit de Umerov la întâlnirea cu Zelenski în Kiev, unde a ajuns cu zboruri via Varşovia. Omul de afaceri nu poate folosi avioanele sale private pentru că se află sub sancţiuni ale UE, astfel că a călătorit în avioane aparţinând unei companii private din Turcia.

Două dintre iahturile sale sunt ancorate la Bodrum, în sud-vestul Turciei.

Surse apropiate miliardarului spun că el participă la eforturile de încheiere a războiului pentru a opri ororile războiului din Ucraina, unde s-a născut mama sa.

Preşedintele ucrainean l-ar fi rugat pe Joe Biden să nu-l sancţioneze pe Abramovici datorită implicării sale în medierea păcii.

Abramovici s-ar fi întâlnit la un hotel de lux din Moscova şi cu fostul cancelar german Gerhard Schroeder, dar ar fi folosit o intrare laterală pentru a nu fi văzut. Au vorbit „câteva ore” ca în aceeaşi seară Schroeder să se întâlnească pe Putin la Kremlin. 

Abramovici de origine israeliană are cetăţenie rusă şi portugheză şi a fost un apropiat al administraţiei de la Kremlin în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn. Acesta ar fi fost una dintre primele persoane care i l-ar fi recomandat pe Vladimir Putin drept succesor. Abramovici a fost guvernatorul provinciei Ciukotka din nordul Rusiei între 2000 şi 2008.

În urma sancţiunilor europene, Abramovici a decis să-şi vândă clubul de fotbal londonez pe care îl deţine din 2004 şi s-a grăbit să-şi vândă proprietăţi din Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite