Claudio Graziano, fost şef al Comitetului Militar al UE, găsit mort, acasă. Alături, un pistol și un bilet de adio

0
Publicat:

Claudio Graziano, preşedintele grupului italian Fincantieri, cea mai importantă companie de construcţie de nave în Europa, fost şef al Comitetului Militar al UE și ex-comandat al Forţei Naţiunilor Unite în Liban, a fost găsit mort, potrivit autorităţilor italiene.

Claudio Graziano a fpst găsit mort. FOTO Facebook General Claudio Graziano
Claudio Graziano a fpst găsit mort. FOTO Facebook General Claudio Graziano

Graziano avea 70 de ani. Presa evocă o presupusă sinucidere, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Claudio Graziano fusese numit în mai 2022 la preşedinţia Fincantieri, companie cu 21.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 7,7 miliarde de euro.

O armă de foc a fost găsită în apropierea corpului său la domiciliul său din Roma, precum şi o scrisoare de adio în care el amintea de recenta pierdere a soţiei sale, potrivit agenţiei de presă Ansa.

„Un slujitor integru al statului, care de-a lungul întregii sale vieţi a servit cu onoare Naţiunea, Forţele armate şi instituţiile”, se arată în omagiul care i-a fost adus de șefa guvernului italian, Giorgia Meloni.

Preşedintele Sergio Mattarella a omagiat un „om de stat generos şi loial”.

Claudio Graziano a fost comandant al Forţei interimare a Naţiunilor Unite în Liban

Claudio Graziano s-a născut în 1953 la Torino, în nordul Italiei.

A intrat în armată şi s-a format la vânătorii de munte, cărora le-a rămas fidel de-a lungul întregii sale cariere militare.

A servit în cadrul „căştilor albastre” în Mozambic în 1992, ulterior a fost ataşat militar al Italiei la Washington chiar după atentatele din 11 septembrie 2001.

Claudio Graziano a servit şi în Afganistan, iar în 2007 a fost numit de secretarul general al ONU comandant al Forţei interimare a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL).

A prezidat Comitetul militar al Uniunii Europene,

Între 2015 și 2018, Graziano a fost şeful armatei în Italia şi începând din 2017 a prezidat Comitetul militar al Uniunii Europene, până la sosirea sa la Fincantieri, la câteva luni după declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell a apreciat într-un mesaj pe X că Graziano a „contribuit în a da formă unei veritabile politici de securitate şi apărare comună. (...) A fost un consilier preţios în momente critice pentru securitatea UE".

Acţiunea grupului Fincantieri, controlat de statul italian, a pierdut până la 3% la Bursa din Milano, după anunţul dispariţiei lui Graziano. S-a închis în scădere cu 1,7%, la 5 euro.

Pe fondul unei rivalităţi industriale şi de capital, Franţa şi Italia au anunţat în 2021 că renunţă la un plan de preluare de către Fincantieri a companiei Chantiers de l'Atlantique (fosta STX France), care ar fi consolidat construcţia de nave de croazieră mari în faţa concurenţei din Asia.

Cele două state au invocat criza sanitară, care a avut un impact asupra turismului global, dar şi o alianţă între Fincantieri şi CSCC din China pentru construirea de pacheboturi a cântărit greu în balanţă, scrie Agerpres.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite