Candidaţii cu cele mai mari şanse să câştige Premiul Nobel pentru Pace anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna viitoare, pe 10 octombrie , va fi anunţat la Oslo cel de-al 96-lea laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Un număr record de 278 de candidaţi s-au înregistrat în acest an, printre care 47 de organizaţii. Chiar dacă lista candidaţilor trebuie să fie păstrată secretă, pe unele nume presa internaţională insistă.


Printre numele vehiculate de presa internaţională că ar avea cele mai mari şanse de a obţine râvnitul premiu se numără: Papa Francisc, americanul Edward Snowden şi tânara pakistaneză Malala Yousafzai.

Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de cercetări pentru pace din Oslo (PRIO), este unul dintre puţinii experţi în domeniu care a publicat o listă a favoriţilor, chiar dacă el nu a ghicit niciodată câştigătorul.

În acest an, Kristian Berg Harpviken l-a pus pe papa Francisc pe primul loc, în faţa americanului Edward Snowden, fost consultant în Agenţia de Securitate Naţională (NSA), care a dezvăluit amploarea supravegherii electronice pe care o realiza Statele Unite. Harpviken  spune că ar fi un laureat controversat, deoarece „mulţi oameni continuă să îl vadă ca pe un trădător şi ca pe cineva care a încălcat legea“. Papa Francisc, care se află şi în fruntea cotelor de pariuri de la casa Paddy Power.

Tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, ce a fost împuşcată de talibani pentru că a îndrăznit să militeze pentru  drepturile femeilor la educaţi  şi pentru toleranţă, a fost nominalizată pentru al doilea an consecutiv, după ce premiul de anul trecut a fost acordat Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pentru activitatea în Siria.

Printre nominalizaţii, despre care presa internaţională spun că ar avea şanse, se mai află preşedintele Uruguayului, José Mujica, considerat cel mai sărac şef de stat din lume, fostul soldat american Bradley Manning, care ispăşeşte în prezent 35 de ani de închisoare pentru dezvăluirea de informaţii clasificate WikiLeaks, dar şi Juliane Assange, fondatorul  WikiLeaks . În ultimii ani

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite