"Vreau să-i învăţ pe tineri cum să conducă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 24 de ani, Gabriela Albescu are în grijă 24.000 de studenţi de pe tot mapamondul O tânără din România, prima preşedinte-femeie a unei organizaţii internaţionale pentru tineret.

La 24 de ani, Gabriela Albescu are în grijă 24.000 de studenţi de pe tot mapamondul

O tânără din România, prima preşedinte-femeie a unei organizaţii internaţionale pentru tineret. Săptămâna trecută, Gabriela Albescu a fost aleasă preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Studenţilor Economişti, (AIESEC), în cadrul alegerilor care au avut loc la Cairo, în Egipt. Gabriela are 24 de ani şi a terminat Facultatea de Administrarea Afacerilor de la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Vorbeşte engleza, italiana, franceza, spaniola şi greaca. E pasionată de teatru, muzică şi religie. Îşi începe mandatul din 22 aprilie.

- Cum ai devenit membru al AIESEC?
- După ce am intrat la facultate, voiam să găsesc o organizaţie în care să lucrez ca voluntar. Făcusem o astfel de muncă încă de la 15 ani şi voiam să continuu. Aşa am fost selectată în AIESEC în primul an de facultate, în noiembrie 2001, de către preşedintele de atunci al organizaţiei. Am avut ideea organizării unui târg al asociaţiilor neguvernamentale, care a rămas cel mai mare de până acum.

- În 2005 ai fost aleasă, pentru un an, vicepreşedinte pentru resurse umane al AIESEC România. Care au fost cele mai mari realizări ale tale?
- Am adus în organizaţie 40 de membri noi, selectaţi dintre 600 de candidaţi. M-am implicat în organizarea comitetelor locale din Piteşti şi Craiova. Am extins AIESEC în Republica Moldova.

Am lucrat cu directorii de resurse umane din multinaţionalele româneşti şi împreună cu ei am dezvoltat un model de competenţe în recrutare.

- Când te-ai hotărât să candidezi pentru preşedinţia AIESEC International?
- Voiam să candidez încă din 2006, după ce am fost Project Manager la cea mai mare conferinţă anuală AIESEC, care a avut loc în Polonia.

Atunci mi-am dat seama că vreau să fac din AIESEC un model de organizaţie în care tinerii să-şi dezvolte abilităţile de lideri, să înveţe să-şi materializeze ideile în proiecte şi să aleagă ce e mai bun din experienţa altor studenţi proveniţi din zone culturale diverse.

- Cum au fost alegerile?
- Alegerea preşedintelui e un proces puternic de descoperire personală, de trăit emoţii alături de 200 de tineri din toate colţurile lumii. Trebuie să crezi în viziunea personală şi să ai puterea să o împărtăşeşti cu întreaga organizaţie.

Am avut o competiţie puternică. Am susţinut prelegeri, am răspuns la întrebări despre Europa Occidentală, Europa Centrală şi de Est, Africa, Asia, America de Nord şi nord-estul Africii. Atunci când îşi depune candidatura, fiecare concurent trebuie să fie susţinut în scris de alte patru ţări. Eu am avut sprijinul Columbiei, Germaniei, Chinei şi Marii Britanii.

- Ce ţi-ai propus să faci în timpul mandatului?
- Vreau să-i învăţ pe tineri cum să conducă. Mă voi ocupa de realizarea noii platforme virtuale AIESEC, care va susţine organizaţia în a fi în pas cu boomul platformelor informatice bazate pe contribuţia fiecărui utilizator. De asemenea, voi dezvolta programele de practică internaţională.

Ce înseamnă AIESEC

Asociaţia Internaţională a Studenţilor la Ştiinţe Economice şi Comerciale (AIESEC) a fost înfiinţată în 1948 de studenţii economişti din Europa. La început, organizaţia se ocupa numai de programe adresate studenţilor economişti. Ulterior, şi-a extins activitatea pentru toţi studenţii, indiferent de profilul studiat şi de zona geografică.

Astăzi, AIESEC este cea mai mare organizaţie studenţească din lume. E prezentă în 800 de universităţi din 95 de ţări, având 24.000 de membri. În România, organizaţia e prezentă în 13 universităţi din marile oraşe. În fiecare an, AIESEC România organizează 18 conferinţe naţionale şi 40 de evenimente locale. Tinerii activează în AIESEC ca voluntari.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite