Cuvinte pe care să nu i le spui copilului tău: vorbele care afectează grav relaţia dintre părinte şi copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuvinte pe care să nu i le spui copilului tău. Ne iubim copiii cu toată fiinţa, acesta fiind probabil şi motivul pentru care ne simţim răniţi şi uneori le aruncăm cuvinte grele, care le influenţează însă dezvoltarea emoţională şi îi fac să se distanţeze de noi.

Cuvinte pe care să nu i le spui copilului tău: Nu eşti în stare de nimic! 

Copiii au aptitudini pentru diverse domenii şi stiluri diferite de a învăţa, mai lent sau mai alert. Răbdarea este esenţială pentru un părinte care doreşte să crească un copil încrezător în forţele proprii. Copiii care sunt făcuţi să creadă că au o problemă şi că nu sunt capabili să se descurce la fel de bine ca ceilalţi vor deveni adulţi nesiguri pe ei şi fără spirit de iniţiativă, temători în faţa situaţiilor dificile pe care ni le rezervă viaţa. În plus, expresia „nu eşti în stare de nimic“ nu-i va determina să înveţe mai bine la şcoală.

Cuvinte pe care să nu i le spui copilului tău: De ce nu poţi să fii şi tu la fel de cuminte, deştept, politicos ca fratele/vărul tău? 

Vorbe care vor face doar ca micuţul să se simtă mai puţin important decât persoana cu care este comparat, eventual vor iniţia rivalitatea între fraţi. Personalitatea fiecăruia este diferită şi copilului trebuie să-i arătăm că este apreciat pentru acele lucruri care îl fac unic şi valoros.

Cuvinte pe care să nu i le spui copilului tău: Ieşi imediat afară din casa mea!

Certurile dintre părinţi şi adolescenţi escaladează de nenumărate ori, iar ca ultim argument părinţii nu se pot abţine să-şi sperie copiii ameninţând că îi lasă fără sprijin. Numai că această reacţie nervoasă îl face pe copil să îşi sfideze cu atât mai mult părintele, ba chiar, pentru că se află la o vârstă când poate fi foarte imprevizibil, ar putea să plece de acasă ori să se răzbune încercând să facă exact lucrurile care ştie că nu vor fi aprobate de părinte. Nu în ultimul rând, copilul va începe să creadă că părintele său va înceta să-l mai iubească dacă va greşi faţă de el.

Cuvinte pe care să nu i le spui copilului tău: M-ai făcut de râs! Eşti o ruşine pentru familie!

Astfel de vorbe afectează profund şi o persoană adultă, aşa că în cazul unui copil impactul negativ va fi înzecit. Este ca şi cum îi arăţi copilului că nu este demn de familia în care se simte apărat şi îngrijit, deci că nu merită această atenţie din partea celor dragi.

Cuvinte pe care să nu i le spui copilului tău: Mai bine nu te năşteai!

Cuvinte cu efect devastator atunci când sunt ieşite din gura unui părinte, indiferent de vârstă. Sunt cuvinte pe care nimeni nu le va putea ierta, cu atât mai mult uita, o dată auzite. Unul dintre cele mai dureroase lucruri pentru un copil este să simtă că nu este dorit de părinţii săi.
 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite