Cum îţi pune copilul în pericol fumul de ţigară la mâna a treia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumul de ţigară la mâna a treia, cel care-ţi dă bătăi de cap atunci când intră în pereţi şi în mobilă, ar putea fi mai periculos decât fumatul pasiv pentru copilul tău.

O mare parte din cei 4000 de compuşi din fumul de ţigară rămân în încăperea în care s-a fumat mult timp după ce ţigara a fost stinsă, avertizează cercetătorii.

Prin reacţia chimică dintre aceste substanţe şi poluanţii din interior, precum ozon şi acid azotos, se crează noi compuşi, dintre care o parte pot fi cancerigeni. 

Unul dintre rezidurile rezultate în urma fumatului, numit „rezidul nociv”, rămâne pe toate suprafeţele, inclusiv pe jucării şi alte obiecte pe care copiii mici le pot atinge sau băga în gură. Substanţa, numită NNA, se „lipeşte” de ADN-ul uman şi poate cauza creşterea necontrolată a numărului de celule şi formarea tumorilor canceroase.

Doctorul Bo Hang, de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley a descoperit că rezidul NNA alipit ADN-ului poate forma „aduct masiv”- o parte din ADN legată de chimicala care cauzează cancer. Alţi compuşi care se combină cu ADN-ul uman pot cauza mutaţii genetice. 

image

„Cel mai bun argument pentru ca instituţiile să interzică fumatul în interior este fumul de ţigară la mâna a treia”, a spus doctorul Hang la o întrevedere din Dallas. Deşi în multe locuri publice fumatul este interzis, oamenii încă fumeză în locuinţele închiriate sau în propriile case, iar asta face ca fumatul să rămână o uriaşă problemă publică.

Până acum, cea mai bună metodă de a scăpa de fumul de ţigară la mâna a treia este îndepărtarea obiectelor afectate, precum tapetul, covoarele, canapelele, precum şi revăruirea pereţilor. Cum înlocuirea mobilei poate fi destul de costisitoare, doctorul recomandă aspirarea şi spălarea hainelor, a perdelelor şi a aşternuturilor.

În ciuda descoperirilor valoroase, aşa cum a durat ani de zile până când s-a stabilit că fumatul provoacă cancer, o să mai dureze, probabil, o bună perioadă de timp până când se va stabili legătura exactă dintre fumul la mâna a treia, NNA şi cancer. Descoperirile au fost, însă, destul de convingătoare pentru ca o echipă de cercetători din California, formată în 2010, să-şi dedice timpul investigării efectelor pe care le are fumul de ţigară la mâna a treia asupra organismului.



Citiţi şi:

Îngerii păzitori din spitale: străinii care alintă copiii bolnavi sau născuţi prematuri, când părinţii nu pot fi alături

Atacată pe Facebook pentru că a îndrăznit să alăpteze în public: „Nu era necesar să-ţi laşi copilul să se adape de la sfârcul tău, în oraş! Panaramă ce eşti!“

VIDEO ADHD este sau nu o boală? Diagnosticul poate fi o uşurare pentru părinţii care se simt vinovaţi, spun specialiştii

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite