Cele două minute care pot salva o căsnicie. Micile secrete ale unei relaţii fericite, dezvăluite de un consilier matrimonial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micile gesturi sunt esenţiale într-o căsnicie, nu avem nevoie de mult timp pentru a-l face fericit pe cel de lângă noi/FOTO eigenvector.info
Micile gesturi sunt esenţiale într-o căsnicie, nu avem nevoie de mult timp pentru a-l face fericit pe cel de lângă noi/FOTO eigenvector.info

Din cauza stilului de viaţă tot mai alert, de multe ori relaţia cu soţul sau soţia ajunge pe ultimul loc pe lista de priorităţi. Un consilier matrimonial spune că este nevoie doar de puţin timp şi efort pentru ca mariajul să meargă bine şi să fie salvat, dacă au apărut deja probleme.

Heidi Poelman, consilier matrimonial, a scris o carte despre cum ar trebui fiecare dintre noi să cultive relaţia cu partenerul. Cartea se numeşte „The Two-Minute Marriage Project: Simple Secrets For Staying In Love”, (Proiectul mariajului de două minute: secrete simple pentru a rămâne îndrăgostiţi, n.r.) şi oferă sfaturi practice despre cum poate cineva să regâştige dragostea şi atenţia partenerului, scrie Daily Mail. Micile detalii, care nu necesită mai mult de două minute, sunt esenţiale pentru a cultiva o relaţie şi chiar pentru a salva o căsnicie.

De multe ori, problemele apar într-un cuplu din cauza micilor neplăceri zilnice, care ne arată defectele partenerului şi nu calităţile lui: stă prea mult timp la baie, este dezordonat etc... Acumulate în timp, toate aceste iritări pot duce la certuri şi în final chiar la despărţire.

Pe măsură ce timpul trece, partenerii implicaţi într-o relaţie de durată tind să vadă mai mult lucrurile negative pe care le face celălalt, spun cercetătorii, care au observat acest lucru în urma unor studii. De aceea, sfatul lui Heidi este să căutăm mereu un lucru pozitiv pe care îl face partenerul, chiar şi atunci când ne deranjează cu ceva. Oricât de mărunt ar fi acest lucru pozitiv, el trebuie remarcat şi exprimat, de fiecare dată. Atunci când fiecare vede ce este bun la cel de lângă el şi declară că este mulţumit de acel lucru, relaţia se îmbunătăţeşte semnificativ.

Un alt lucru pe care nu trebuie să-l uite partenerii este sărutul. Trebuie să ne sărutăm în fiecare zi, din inimă, cu dragoste, nu durează mult, spune Heidi. Studiile au arătat că multe cupluri căsătorite stau uneori şi o săptămână fără să se sărute, din cauză că se consideră prea ocupaţi pentru a mai face acest gest mărunt.

O cercetare realizată la Universitatea de Stat Arizona a demonstrat că în cuplurile care au fost sfătuite să se sărute mai des relaţia devenise mai armonioasă, partenerii erau mai fericiţi, mai puţin stresaţi şi chiar le scăzuse nivelul de colesterol.

De asemenea, când partenerul este promovat la serviciu sau are o reuşită de orice fel, el trebuie felicitat şi încurajat cât mai mult. Este foarte important să îi mulţumim celui de lângă noi de fiecare dată când face un lucru util sau ne ajută. Mulţumirile vor ajuta la sudarea unui cuplu, partenerii vor avea o relaţie mai apropiată şi vor fi mai implicaţi.

Când vorbim despre activităţile comune pe care le avem, ar fi bine să folosim termenul „noi” în loc de „eu”, pentru a arăta că această căsnicie este privită ca o echipă, nu ca o relaţie între doi oameni. Când povestim prietenilor ce am făcut în concediu cu soţul, cel mai indicat este să folosim termenul „noi”, care arată intimitatea, lucrurile pe care le avem în comun.

Lucrurile mărunte sunt cele care pot distruge o căsnicie, dar tot ele o pot salva, spune Heidi. Unele nu necesită deloc timp, sunt foarte simple, dar vor arăta partenerului că ne gândim la el, că vrem să fie fericit. În timp, aceste mici atenţii vor deveni un obicei şi vor ajunge să fie reciproce, întărind astfel căsnicia.

Un alt lucru aparent mărunt, dar foarte important, pe care îl putem face pentru partener este să îl ascultăm cu atenţie. Nu trebuie să pierdem mult timp dacă suntem ocupaţi, dar esenţial este să nu citim un email sau să trimitem un SMS în timp ce vorbim cu el. Trebuie să vadă că ne interesează cu adevărat ce discutăm cu el, precizează Heidi.

Găseşte-ţi jumătatea pe primalove.ro 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite