10 întrebări care arată dacă sunteţi compatibili sexual: cum procedăm când partenerul ne impune stilul lui sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Introspecţia, cunoaşterea propriilor dorinţe şi fantezii sexuale, dar şi comunicarea directă şi deschisă cu partenerul de cuplu reprezintă cele mai bune metode de a depista compatibilitatea sexuală şi şansele de supravieţuire ale relaţiei.

Psiholoaga americană Brandy Engler, specializată în sex, autoare a cărţii Bărbaţii de pe canapeaua mea: poveşti de sex, de dragoste şi psihoterapie, explică într-un articol pentru publicaţia The Huffington Post cât de complicat este psihicul erotic şi cum de cele mai multe ori există multe lucruri neştiute în spatele celor pe care le putem vedea. 

Tot aceasta sfătuieşte ca, pentru a avea o relaţie de cuplu împlinită din punct de vedere sexual, să vă chestionaţi partenerul în legătură cu stilul lui sexual, pentru a depista gradul de compatibilitate existent între voi.  

În fervoarea cu care lăudăm diversitatea preferinţelor sexuale, este uşor să uităm faptul că dorinţele pot avea consecinţe nedorite. (...) Am întâlnit cazuri de fantezii care implicau trădarea (de exemplu proliferarea fetişului soţului luat în derâdere din cauza soţiei adulterine, un scenariu în care bărbatul îşi priveşte partenera făcând sex cu un alt bărbat, adesea adresându-i acestuia din urmă comentarii umilitoare) sau parteneri atraşi de situaţiile specifice unui stil de viaţă deschis care duc într-un final la rănirea iremediabilă cel puţin a unuia dintre parteneri. Alţii se simt categorisiţi în rolul de profesor sau de sclav, rezultatul fiind acela de pierdere a propriei voci sexuale. Să ştii când să te acomodezi cu dorinţele cuiva şi când să spui “nu” este complicat, în special dacă vrei să îi faci pe plac partenerului", este de părere psiholoaga. 

De regulă, unul dintre parteneri vine cu idea (de exemplu mélange a trois, privitul de filme porno împreună etc.), iar celălalt trebuie să facă alegerea. Cum sunt aceste decizii manageriate şi cum este manageriată diferenţa de opinii sau de dorinţe în general, este ceea ce stabileşte supravieţuirea relaţiei, mai explică experta în probleme sexuale. 

Diversitatea sexuală este sănătoasă, iar diferenţele în ceea ce priveşte gusturile sexuale sunt normale, dar ce poate fi făcut atunci când diferenţele par a fi ireconciliabile?, punctează Brandy Engler, care are şi răspunsul la această întrebare. 

Potrivit psiholoagei, primul pas este conversaţia directă. Aceasta propune, în una din cărţile ei - “Femeile de pe canapeaua mea” - următorul set de întrebări care vă va ajuta să aflaţi care este compatibilitatea sexuală dintre voi şi partenerii voştri de cuplu:

1. Preferinţa sexuală vindecă sau răneşte?
2. Care este impactul preferinţei asupra stimei de sine?
3. Îţi cunoşti propriile preferinţe sexuale sau urmezi scenariul partenerului de cuplu?
4. Eşti blocat într-o fantezie repetitivă?
5. Ai nevoie să înveţi cum să te conectezi mai profund cu partenerul ?
6. Ai nevoie de mai multă distanţă (te simţi „sufocat” în relaţia de cuplu)?
7. Ai nevoie de agresivitate?
8. Ai nevoie să simţi că ai mai multă putere?
9. Îţi permiţi ţie însuţi să te simţi vulnerabil?
10. Ai nevoie să-ţi depăşeşti inhibiţiile? 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite