Articol publicitar

Matricole şi standarde unificate, cabluri şi întrerupătoare

0
0
Publicat:

Cablurile omologate de ENEL (sau de alte entități similare în diferite țări) sunt concepute pentru a satisface cerințele specifice ale rețelelor de distribuție a energiei electrice, fie că este vorba despre aplicabilitatea în medii rezidențiale, comerciale, industriale sau pentru infrastructura publică. Aceste cabluri sunt esențiale pentru transmiterea și distribuția eficientă și sigură a energiei electrice. Tipurile de cabluri sunt clasificate în funcție de utilizarea lor, materialele din care sunt făcute, capacitatea lor de izolație și protecție, și specificațiile tehnice care le guvernează performanța. Iată o descriere detaliată a principalelor tipuri de cabluri utilizate în rețelele ENEL:

matricole si standarde unificate cabluri si intrerupatoare1 jpg

1. Cabluri Aeriene

Cabluri de Aluminiu sau Cupru cu Izolație: Utilizate pentru liniile aeriene de distribuție, aceste cabluri pot fi goale sau izolate. Izolația oferă o protecție suplimentară împotriva factorilor de mediu și reduce riscul de scurtcircuite datorate contactului cu obiecte sau fauna.

Cabluri Bundle (Fasciculate): Aceste cabluri constau în mai multe conductoare izolate, strânse împreună, utilizate pentru a reduce pierderile electrice și pentru a îmbunătăți eficiența transmisiei de energie electrică pe distanțe lungi.

2. Cabluri Subterane

Cabluri izolate cu XLPE (Polietilenă Reticulată): Sunt utilizate pentru rețelele de distribuție subterană, datorită rezistenței lor mari la temperaturi înalte și la stres mecanic. XLPE este preferat pentru izolația sa superioară și durabilitate.

Cabluri cu Izolație de PVC: Aceste cabluri sunt folosite în aplicații unde costul este o considerație importantă și unde condițiile de operare nu necesită proprietățile superioare ale XLPE. Sunt adecvate pentru instalații fixe subterane sau în spații închise, unde nu sunt expuse la condiții extreme.

Cabluri cu Ecran de Plumb sau Aluminiu: Folosite în aplicații care necesită o protecție suplimentară împotriva intruziunilor de umiditate sau a altor factori care pot degrada izolația.

3. Cabluri pentru Instalații Interioare

Cabluri UTP/FTP (Neecranate/Ecranate): Deși nu sunt specific distribuției de energie, sunt utilizate în instalațiile interioare pentru transmiterea datelor și, uneori, pentru alimentarea dispozitivelor de joasă tensiune prin PoE (Power over Ethernet).

Cabluri Flexibile cu Izolație de PVC: Destinate utilizării în instalații electrice interioare, aceste cabluri sunt proiectate pentru a oferi flexibilitate și ușurință în instalare, fiind potrivite pentru iluminat și echipamente electrice de uz casnic.

4. Cabluri Speciale

Cabluri cu Rezistență la Foc: Aceste cabluri sunt proiectate pentru a menține funcționarea în condiții de incendiu, esențiale în sistemele de siguranță, iluminat de urgență și evacuare.

Cabluri pentru Energie Regenerabilă: Special concepute pentru conectarea surselor de energie regenerabilă (ex. panouri solare, turbine eoliene) la rețea sau la sistemele de stocare.

Selectarea tipului corect de cablu depinde de mai mulți factori, inclusiv de tensiunea de operare, condițiile ambientale, necesitatea protecției împotriva umidității

Exemple de cabluri uzuale de tip ENEL/Electrica pentru joasa tensiune si medie tensiune, subteran, suprateran si aerian:

NA2XSY - Cablu de medie tensiune cu izolație XLPE, ecran de cupru, pentru instalații subterane.

N2XSY - Cablu cu izolație XLPE, armătură de oțel, pentru instalații subterane.

AXPK - Cablu de aluminiu cu izolație XLPE pentru liniile aeriene.

NA2XS2Y - Cablu de medie tensiune cu izolație XLPE și mantă exterioară PE pentru protecție UV, pentru instalații subterane.

NAYY - Cablu de joasă tensiune cu conductori de aluminiu și izolație PVC pentru instalații subterane sau în canale de cablu.

NYM - Cablu cu mai mulți conductori, izolație PVC, pentru instalații interioare.

NYCWY - Cablu cu izolație PVC și armătură de oțel pentru protecție mecanică.

NYY - Cablu de joasă tensiune, izolat cu PVC, pentru instalații fixe subterane.

H07RN-F - Cablu flexibil cu izolație din cauciuc pentru echipamente mobile sau exterioare.

H07V-U/H07V-R/H07V-K - Cabluri cu un singur conductor, izolație PVC, pentru instalații fixe.

XHHW-2 - Cablu cu izolație XLPE, pentru instalații interioare, rezistent la umiditate și căldură.

USE-2/RHH/RHW-2 - Cablu pentru instalații solare, cu izolație rezistentă la UV și temperaturi înalte.

ACSR - Cablu pentru linii aeriene cu conductor din aluminiu și armătură din oțel.

AAAC - Conductor de aluminiu cu armătură din aliaj de aluminiu, pentru linii aeriene.

ACAR - Conductor de aluminiu cu armătură din aliaj de aluminiu și cupru, pentru linii aeriene.

AAC - Conductor de aluminiu pentru linii aeriene.

MV-90/MV-105 - Cablu de medie tensiune cu izolație XLPE pentru instalații interioare sau în canalizații.

URD - Cablu pentru distribuția subterană direct îngropat, cu izolație XLPE.

SER/SEU - Cablu de serviciu cu izolație XLPE sau PVC pentru conexiuni la clădiri.

XPLE - Cablu de medie tensiune cu izolație XLPE pentru distribuția de energie electrică.

CPE - Cablu cu izolație din polietilenă încrucișată, utilizat în medii dure.

matricole si standarde unificate cabluri si intrerupatoare jpg

Coduri de Cabluri Omologate ENEL

În general, codurile pentru cablurile omologate sunt structurate pentru a reflecta tipul cablului, materialul conductorului, tipul de izolație, tensiunea nominală și alte caracteristici specifice. De exemplu:

NA2XSY: Cablu de energie cu conductor de aluminiu, XLPE izolat, armat cu oțel, pentru instalații subterane.

NA2XS(F)2Y: Cablu de energie cu conductor de aluminiu, XLPE izolat, cu barieră împotriva apei, pentru instalații subterane.

NAYY: Cablu de energie cu conductor de aluminiu, PVC izolat și mantă de PVC, pentru instalații subterane sau în aer liber.

NYM: Cablu cu mai multe conductoare de cupru, izolat cu PVC, pentru instalații interioare.

N2XH: Cablu de energie cu conductor de cupru, izolat cu XLPE, mantă de FRNC (Flame Retardant Non Corrosive), pentru instalații unde este necesară protecția împotriva focului.

ARE4XE4X 2X16 si 4x16

ARE4H5EX 3X(1X185)

A2XS2Y

RE4R (330007)

TA2X(FL)2Y

ARE4CR 1X25+16C si 1x10+6C / 3x10+6C / 3X25+16C

ARE4OCR 3X25+16C si 3X50+25C

ARE4RX 3X95+50N si 3X150+95N / 3X240+150N

Etc.

Aceste exemple reprezintă doar o fracțiune din varietatea de cabluri utilizate în rețelele electrice, iar prefixele și sufixele variază pentru a indica diferite proprietăți sau aplicații ale cablurilor.

Întrerupătoare Omologate ENEL

Pentru întrerupătoarele omologate de tip ENEL, codurile și specificațiile exacte depind de cerințele tehnice ale ENEL și de standardele internaționale pe care le urmează.

Detalierea codurilor specifice pentru cabluri și întrerupătoare omologate tip ENEL necesită acces la documentația tehnică actualizată și specifică a ENEL sau a autorităților de reglementare naționale în domeniul electricității, pe care nu o am direct disponibilă. Structura și clasificare conform practici comune din industrie:

Întrerupătoarele omologate ENEL sunt clasificate în funcție de capacitatea lor de întrerupere, tensiunea nominală, tipul de acționare și alte caracteristici specifice. De exemplu:

VM1: Întrerupător automat de medie tensiune, cu mecanism de acționare cu arc în vid, utilizat în distribuția primară și secundară.

DM1: Întrerupător modular de joasă tensiune, utilizat pentru protecția circuitelor electrice în instalații rezidențiale și comerciale.

Tmax T1, T2, T3...: Seria de întrerupătoare automate de joasă tensiune oferite de producători specifici, clasificate după capacitatea lor de întrerupere și dimensiuni.

Exemple intrerupatoare omologate ENEL:

DY3101/10/131031  INTRERUPATOR 4P 125A pentru CUTIEDY3018

DY3101/8/131061  INTRERUPATOR 4P 180A POST TRAFO

DY3101/17/131060  INTRERUPATOR 4P 180A pentru CUTIEDY3018

DY3101/7/131071  INTRERUPATOR 4P 250A pentru POST TRAFO

DY3102/8/131121  INTRERUPATOR 4P 350A CU VDS POST TRAFO

DY3102/4/131091  INTRERUPATOR 4P 350A pentru POST TRAFO

DY3101/12/131011  INTRERUPATOR 4P 40A/C/10 10KA

DY3103/2/131083  INTRERUPATOR 4P 630A pentru POST TRAFO

DY3103/4/131125  INTRERUPATOR 4P 630A VDS POST TRAFO

DY3101/11/131021  INTRERUPATOR 4P 80A pentru CUTIE DY3018

Pentru informații precise și coduri specifice de produse omologate de ENEL sau alte entități similare, este recomandat să consulți documentația tehnică oficială sau bazele de date ale furnizorului de energie electrică. Aceste resurse vor oferi detalii tehnice actualizate, inclusiv specificații complete, coduri de produse și instrucțiuni de instalare sau utilizare conform standardelor actuale.  

Pentru mai multe detalii, vizitati site-ul nostru.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite