Aplicaţia Ariston Net „pune“ centrala termică pe internet: cum controlezi de oriunde încălzirea casei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ariston Net e modul prin care producătorul de centrale termice intră în „Internetul lucrurilor“ şi asigură control de la distanţă asupra încălzirii casei tale.

Ariston Thermo România a lansat în România aplicaţia Ariston Net, un produs software pentru o casă „inteligentă“. Prin aceasta vei putea identifica problemele în reţele de gaze şi energie electrică, vei putea porni de la distanţă încălzirea şi vei monitoriza în permanenţă condiţiile din locuinţa ta. Este disponibilă pe smartphone-uri cu Android şi iOS, dar şi de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet prin intermediului unui site dedicat.

Conform Ariston, folosirea aplicaţiei poate genera economii de până la 25% la consumul de energie. De unde ar veni eficienţa? Ei bine, nu mai setezi centrala la temperatură mare pentru a încălzi rapid, deoarece încălzirea s-a făcut în timpul petrecut de tine până acasă. Apoi, poţi opri centrala de la distanţă, dacă ai uitat-o s-o faci când ai plecat din casă. Acestea sunt primele două soluţii evidente.

Tot prin aplicaţie poate fi setată o temperatură diferită în fiecare cameră din locuinţă şi chiar pot fi gestionate sistemele de încălzire şi producere de apă caldă menajeră din mai multe locaţii. Necesită hardware suplimentar faţă de cele două componente esenţiale pentru aplicaţie - Ariston Sensys Net cu dispozitiv de termoreglare Sensys şi gateway, care trebuie conectat la reţeaua WiFi de acasă -, dar se poate. Ariston Net este compatibilă cu o centrală termică de ultimă generaţie Ariston din gamele Genus Premium Evo şi Clas Premium Evo. Reprezentanţii Ariston susţin că cele din 2013 şi mai nou sunt compatibile, dar, deocamdată, nu oferă acest kit hardware separat de centrală.

Funcţionalităţile aplicaţiei

Pentru o experienţă de utilizare cât mai simplă, Ariston Net oferă patru moduri prestabilite de funcţionare: pentru iarnă, pentru oprire cu activarea funcţiei anti-îngheţ, pentru vară şi pentru perioada vacanţei. Centrala devine astfel inteligentă şi acţionează conform setării, fără să fie nevoie de o verificare suplimentară.

image

De asemenea, prin activarea funcţiei Auto, centrala va funcţiona conform temperaturilor din exteriorul şi interiorul locuinţei. Această funcţie este şi cea care are un rol important în reducerea semnificativă a consumului de energie, cu până la 25%, datorită optimizării în timp real. În plus, aplicaţia oferă sugestii de setare pentru reducerea consumului de gaz, printr-o monitorizare constantă a centralei termice.

O altă funcţionalitate importantă este programarea zilnică şi săptămânală, în funcţie de programul şi stilul de viaţă al utilizatorilor. În plus, în cazul în care apare o problemă în funcţionarea centralei, aplicaţia va transmite o notificare proprietarului, dar şi centrului de service, dacă este activat serviciul de service la distanţă. Nu în ultimul rând, Ariston Net aduce aminte utilizatorului şi de momentul potrivit pentru revizia centralei, generând totodată rapoarte legate de consumul de energie.

Piaţa utilizatorilor de centrale termice va fi şi mai mare

Ariston se declară lider pe această piaţă şi, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC, pe scurt) şi ale Ariston Thermo România, numărul debranşărilor va continua să crească. În primele opt luni din 2016, au fost cu 78% mai multe faţă de 2015. Analiza Ariston Thermo România arată că, de la începutul anului şi până la finele lunii august, 10.736 de familii din România au luat decizia de a renunţa la sistemul centralizat de încălzire. Centrala termică cu funcţionare pe gaz fiind principala alegere.

Raportat la situaţia din primele opt luni din acest an, conform datelor ANRSC, în topul judeţelor unde s-au raportat cele mai multe debranşări se află Galaţi, unde 3.670 de apartamente figurează ca debranşate. Pe locurile următoare în top se află Timiş, cu peste 2.200 de apartamente, şi Hunedoara, cu peste 1.700 de familii ce au renunţat la sistemul centralizat.

image

Mai mult, la finalul lunii august, doar 26% din locuinţele din mediul urban din România mai erau branşate la sistemul centralizat de încălzire. De asemenea, în nouă judeţe din ţară întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei. În plus, alte 13 judeţe au mai puţin de 10% dintre locuinţe racordate la CET-uri. În tot acest context, Bucureşti este oraşul care însumează circa 45% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România.

În România, Ariston susţine că a vândut 173.000 produse în 2015, are 250 centre service şi reţea de 350 distribuitori autorizaţi. Mai mult, în 18 ani de activitate, a ajuns la 2,5 milioane de familii care utilizează centrale termice. Iar prin Ariston Net asigură şi acces la service imediat, pentru acele momente când centrala se defectează şi nu ştii la cine să apelezi. 

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite