Spinosaurus aegyptiacus, dinozaurul carnivor mai mare ca Tyrannosaurus Rex

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Spinosaurus aegyptiacus” este cel mai mare dinozaur carnivor cunoscut, adaptat la o viaţă semi-acvatică după cum arată ultimele descoperiri arheologice şi analize, potrivit unui studiu publicat în revista „Science” de către o echipă internaţională de cercetători, informează BBC News.

În 1912, paleontologul german Ernst Freiherr Stromer a descoperit primele fosile Spinosaurus aegyptiacus în Egipt, dar acestea au fost distruse în timpul bombardamentului asupra Münchenului din al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, notele şi schiţele cercetătorului au fost redescoperite, precum şi o serie de fotografii care au ajutat acum la descrierea completă a acestei specii speciei.

Unul din autorii studiului publicat în revista Science, paleontologul Nizar Ibrahim de la University of Chicago susţine că este un dinozaur ciudat. „Are un gât lung, un trunchi mare şi o coadă lungă (de peste doi metri) şi bot ca de crocodil”, afirmă Ibrahim.

Totodată, paleontologul de la University of Chicago susţine că date fiind proporţiile corpului, animalul nu era foarte agil pe uscat la fel ca alţi dinozauri carnivori, ceea ce duce la ipoteză ca un prădător care petrecea mult timp în apă.

„Pentru prima dată putem pune la cap informaţiile pe care le avem de la desenele scheletului vechi, o parte din rămăşiţele celui afectat de bombardamente şi aceste noi fosile” adaugă Ibrahim, citat de BBC

Noile fosile au fost descoperite în formaţiunea geologică Kem Kem din zona marocană a Saharei. În prezent este o regiune deşertică, dar în perioada Cretacicului era un important sistem de râuri care se întindea din actualul Maroc până în Egipt.

image

Spinosaurus aegyptiacus FOTO National Geographic

În urmă cu aproximativ 95 de milioane de ani, o varietate de vieţuitoare acvatice populau această regiune printre care şi Spinosaurus aegyptiacus. Această specie era un dinozaur carnivor mai mare cu 2,7 m decât cel mai mare specimen de Tyrannosaurus rex cunoscut.

Prin folosirea tehnicilor de modelare 3D, cercetătorii au reconstituit întreg scheletul dinozaurului descoperit în zona Saharei. Potrivit analizelor, în urma construirii unei replici a scheletului a fost stabilită o dimensiune estimată la 15,2 metri.

Principala sursă de hrană a acestei specii ar fi putut fi constituită de peştii din apele din regiunea menţionată, printre vieţuitoarele prădate fiind rechini gigantici sau alte tipuri de peşti mari.

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri