Şoarecii masculi expuşi unor niveluri extreme de radiaţii de la telefoane mobile au dezvoltat tumori. Femelele nu au păţit nimic STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
radiatii telefon mobil gsm

Expunerea prelungită la niveluri foarte mari de radiaţii generate de telefoanele mobile a dus la apariţia unor tumori în ţesuturile din jurul nervilor cardiaci ai unor şoareci masculi folosiţi într-un studiu pe durata a doi ani realizat  National Toxicology Program (NTP), un program al Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Sociale din Statele Unite ale Americii.

 În cazul şoarecilor femele nu au fost depistate legături între radiaţiile telefoanelor mobile şi apariţia vreunui tip de tumoră, relatează presa internaţională.

Potrivit datelor din studiul dat publicităţii vineri, expunerea la nivelurile de radiaţii a fost egală sau mai mare faţă de nivelul maxim permis pentru expunerea ţesuturilor la emisiile generate de telefoanele mobile. Telefoanele mobile emit, în general, niveluri mai mici de radiaţii faţă de limita maxim admisă.

Studiul s-a desfăşurat pe durata a doi ani şi a presupus utilizarea a 3.000 de şoareci, masculi şi femele, care au fost expuşi la niveluri diferite de radiaţii de radiofrecvenţă (RFR). Cel mai mic nivel de RFR folosit în studiu a fost nivelul maxim admis în cazul de expunere a ţesuturilor pentru emisiile generate de telefoanele mobile. Timp de nouă ore pe zi, animalele au fost expuse acestei radiaţii în reprize de 10 minute, urmate de alte zece minute de pauză.

Cercetătorii au subliniat că nu trebuie făcută o extrapolare a a rezultatelor acestui studiu pe şoareci asupra utilizării de către oameni au telefoanelor mobile, animalele fiind expuse unor niveluri extrem de ridicate de radiaţii de radiofrecvenţă, pentru perioade foarte mari de timp şi asupra întregului organism.

Pe de altă parte, studiul arată că tumorile detectate în cazul şoarcilor masculi sunt similare celor raportate în alte cercetări asupra oamenilor care folosesc foarte des telefoane mobile. Oamenii de ştiinţă spun că există foarte puţine indicii care să arate existenţa clară a unor probleme de sănătate legate direct de RFR.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite