Sateliţii Starlink ai lui Musk şi cei ai OneWeb, aproape de coliziune în spaţiu. Cum a avut loc incidentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Sateliţii Space X şi cei ai One Web s-au apropiat la zeci de metri unii de alţii, fiind aproape de coliziune, înainte de a fi atenţionaţi de Forţa Spaţială americană, relatează insider.

Agenţia guvernamentală spaţială a SUA a transmis alerte roşii ambelor companii după ce a observat că sateliţii se apropiaseră la circa 58 de metri.

Incidentul a avut loc weekendul trecut. Publicaţia The Verge a raportat că este primul incident de acest fel în contextul în care cele două companii îşi dezvoltă reţeaua de sateliţi pentru internet de mare viteză în spaţiu.

One Web, cu cartiere la Londra şi Virginia, şi-a lansat în vara anului trecut cea de-a doua tranşă de sateliţi, 34, din cei 650 pe care vrea să-i elibereze pe orbită, la 1.200 km deasupra Pământului.

De partea cealaltă, Space X lansase în vara anului trecut 240 de sateliţi şi a primit aprobare pentru a instala alţi 12.000 de sateliţi pe orbită.

Evenimentul a fost provocat de eliberarea a 36 de sateliţi One Web, iar aceştia au trebuit să-şi croiască drum prin reţeaua Starlink pentru a atinge altitudinea pe orbită, în condiţiile în care constelaţia de sateliţi Space X orbitează cu 550 de kilometri mai jos.

O eventuală coliziune ar fi sporit numărul deşeurilor plutind în spaţiu şi ar fi putut duce la alte ciocniri cu obiectele spaţiale din apropiere.

Potrivit lui Chris McLaughlin, responsabilul de conducere, reglementare şi angajamente de la OneWeb, în timp ce cele două echipe încercau să se coordoneze, au descoperit că Space X îşi dezactivase sistemul automat de evitare a coliziunii astfel încât One Web să-şi poată dirija satelitul din drum.

 Acesta îşi exprimase anterior preocupările sale privind lansarea a mii de sateliţi pe orbită de către companiile mari într-un interviu pentru Insider, când a vorbit şi despre strategia de eliberare a tranşei sale sateliţi.

McLaughlin a spus că practica „nu este o cale responsabilă pentru generaţiile viitoare”, precizând că OneWeb are o strategie ceva mai responsabilă privind utilizarea spaţiului.

OneWeb a lansat până acum 146 de sateliţi din cei 648 plănuiţi, ultima tranşă pe 25 martie.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite