Românii ţin cu dinţii de electrocasnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii aruncă aparatele electrocasnice numai atunci când s-au stricat
Românii aruncă aparatele electrocasnice numai atunci când s-au stricat

Televizorul şi maşina de spălat se numără printre aparatele de care ne despărţim cel mai greu. Patru din zece români din mediul urban au în casă echipamente electrice şi electronice nefuncţionale, arată un studiu realizat în perioada august-septembrie 2010.

Studiul despre produsele electrice şi electronice

Orăşenii nu renunţă la frigidere, mixere, cuptoare cu microunde, maşini de spălat rufe sau aspiratoare chiar dacă acestea nu mai funcţionează. Cei mai mulţi nu ştiu ce să facă cu ele (41%) sau intenţionează să le repare pentru a le putea folosi în continuare (33,6%), arată rezultatele studiului realizat de ECOTIC şi compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown.

Ajunsă la a treia ediţie, singura cercetare din ţară care sondează atitudinea românilor faţă de echipamentele electrice şi electronice (EEE) arată că suntem zgârciţi şi comozi când vine vorba să cumpărăm astfel de produse şi să le reciclăm pe cele vechi.

„Românii ţin de echipamentele electrice şi electronice ca de butelie, pe vremuri", a declarat preşedintele ECOTIC, Valetin Negoiţă. „Nu dăm nimic dacă n-avem o promoţie sau dacă nu ne încurcă prin casă. Sistemul buy back (un produs vechi dat la schimb pentru o reducere la unul nou - n.r.) a contribuit negativ. A încetăţenit ideea că vechitura din casă are o valoare."

Schimbăm tehnologia

Această atitudine nu este însă valabilă pentru toate produsele EEE cumpărate de români. Fierul de călcat, maşina de spălat rufe, aspiratorul şi filtrul de cafea sunt înlocuite de cei mai mulţi doar atunci când se strică. În cazul computerelor, televizoarelor şi telefoanelor, tendinţa este inversă - românii le înlocuiesc imediat cum apare un model mai performant.

Telefonul mobil se schimbă cel mai des la noi în ţară, la fiecare şase luni, cel mult un an, a adăugat preşedintele ECOTIC, pentru că indică statusul social, dar şi pentru că a devenit „un instrument indispensabil în viaţa omului modern".

Telefoanele mobile, alături de televizoare, computere, în special laptopuri, şi de  aparatele de aer condiţionat sunt singurele care au înregistrat creşteri în vânzări în ultimul an, în contextul unei pieţe aflate în stagnare, reiese din studiul ECOTIC.

Cu excepţia acestor „jucării" de ultimă generaţie, românii se lasă cu greu convinşi să-şi schimbe aparatura din casă. Cei mai mulţi cumpără un produs nou dacă este la promoţie şi renunţă la cel vechi dacă vine cineva să-l ia de acasă.

Telefoanele, greu de reciclat

Preşedintele ECOTIC, Liviu Negoiţă, a precizat că „în România nu prea se reciclează telefoanele mobile", marile companii de telefonie mobilă apelând la serviciile unor firme specializate din străinătate.

Info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite