Plante care purifică aerul în casă: 9 plante de interior care „curăţă“ substanţele toxice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plante care purifică aerul în casă: Gerbera. FOTO Arhiva Adevărul
Plante care purifică aerul în casă: Gerbera. FOTO Arhiva Adevărul

Conform studiilor realizate în decursul timpului, aproximativ 100 de substanţe chimice volatile sunt emanate, în medie, de materialele sintetice din locuinţă. Există anumite plante care purifică aerul în casă, aşa că atunci când doriţi să adăugaţi un ghiveci cu flori în „grădina“ interioară ţineţi cont şi de calităţile care ajută la „eliminarea“ toxinelor.

În anii ‘80, NASA (Agenţia Spaţială Americană) în colaborare cu Associated Landscape Contractors of America, a studiat mai multe plante pentru a vedea care au capacitatea de a purifica aerul din spaţiile închise. Bineînţeles, concluziile pot fi aplicate cu succes nu numai în interiorul navetelor spaţiale, ci şi în spaţiile închise de pe Pământ.

Plante care purifică aerul în casă: Limba soacrei

Este planta perfectă pentru cei care doresc să înfrumuseţeze şi baia cu o floare, ţinând cont de faptul că îi prieşte mediul umed. În acelaşi timp, limba soacrei filtrează substanţele nocive din produsele de curăţat sau hârtia igienică. 

Plante care purifică aerul în casă - limba soacrei

Plante care purifică aerul în casă: Aloe vera

Destul de simplu de întreţinut, aloe vera este o plantă care iubeşte soarele şi este eficientă în cazul filtrării benzenului şi formaldehidelor, substanţe rezultate din produsele chimice folosite la curăţat sau din vopseluri. Nu în ultimul rând, „gelul“ produs de aloe vera ajută la vindecarea rapidă a arsurilor şi tăieturilor.

plante

Plante care purifică aerul în casă: Gerbera luptă cu benzenul din vopseluri 

O plantă cu flori în culori puternice, gerbera ajută la neutralizarea tricoloretilenei, substanţă care se găseşte, de asemenea, în produsele de curăţat, dar şi benzenul conţinut de vopseluri.

Plante care purifică aerul în casă Gerbera

Plante care purifică aerul în casă: Crizantema

Ideală pentru a înveseli o cameră sau un birou, crizantema ajută la filtrarea benzenului (substanţă din lipici, vopsea, detergent, anumite produse din plastic etc). Este o plantă care are nevoie de multă lumină.

plante

Plante care purifică aerul în casă: Dracaena cu margini roşii

Aceasta plantă are darul de a curăţa aerul din casă de substanţe precum xilenul, tricloretilena sau formaldehida (substanţe care se găsesc în diverse produse de lăcuit, ojă, benzină). Aviz amatorilor, Dracaena cu margini roşii poate creşte şi până la tavan, deci are nevoie de spaţiu ca să se desfăşoare.

Plante care purifică aerul în casă Dracaena cu margini roşii

Plante care purifică aerul în casă: Filodendron cu frunze în formă de inimă 

Plantă agăţătoare ideală pentru living room, filodrendonul nu este recomandat familiilor cu copiii mici pentru că frunzele sunt otrăvitoare. În schimb este eficientă în neutralizarea unei întregi game de substanţe volatile dăunătoare.

Plante care purifică aerul în casă Filodrendon

Plante care purifică aerul în casă: Azaleea rezistă la temperaturi mai scăzute

Iată şi o plantă potrivită pentru pivniţe sau alte asemenea spaţii, unde temperatura este mai scăzută, între 15-17 grade Celsius, pentru că neutralizează formaldehida din placaje sau spumă izolatoare. Ideal ar fi să plasaţi azaleea în dreptul unui oblon sau altă deschidere, astfel încât să beneficieze de lumină naturală.

planta

Plante care purifică aerul în casă: Ficus Benjamina (ficus care plânge)

Acest tip de ficus se dovedeşte eficient în „curăţarea“ formaldehidei, benzenului şi tricoloretilenei, substanţe toxice care se găsesc, de obicei, şi în compoziţia covoarelor şi pieselor de mobilier.

Plante care purifică aerul în casă Ficus

Plante care purifică aerul în casă: Trandafirul chinezesc (Aglaonema)

Este o plantă uşor de îngrijit, care filtrează o mulţime de substanţe poluante. Aglaonema trebuie aşezată la loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui, de exemplu în holuri.

 

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite