Obiceiurile economice surprinzătoare ale unora dintre cei mai bogaţi oameni din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii obişnuiţi sunt deja familiarizaţi cu economisirea, fie că aceasta înseamnă că iei masa acasă sau să petreci multe ori încercând să găseşti cel mai ieftin zbor. În mod surprinzător însă, unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume sunt incredibil de economi.

A lua masa la cantina companiei este doar unul dintre obiceiurile economice pe care 8 dintre miliardarii lumii le au, notează site-ul „Business Insider“.

1. Warren Buffett, preşedintele companiei Berkshire Hathaway, încă locuieşte în casa pe care şi-a achiziţionat-o în 1958, pentru $31,500

Avere: $68,1 miliarde

„Oracolul din Omaha“ este unul dintre cei mai înţelepţi şi economi miliardari din lume. În ciuda renumelui său, acela de unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, încă locuieşte în casa modestă de 31,500 de dolari, pe care a cumpărat-o în anul 1958. Mai mult, Buffett nu are un telefon mobil sau un calculator pe birou şi odată a avut o plăcuţă de înmatriculare pe care scria „econom“, potrivit biografiei sale din 2009. Iar atunci când prietenul său de 25 de ani, Bill Gates, vizitează Omaha, acesta îl ia personal pe Gates de la aeroport.

image

Acesta este cunoscut şi pentru faptul că nu numai investeşte în companii precum Burger King, Dairy Queen şi Coca Cola, dar că le şi consumă produsele. Meniul zilnic a lui Buffett include 5 sticle de Cola, Cheetos şi chips-uri.

La şedinţa anuală a acţionarilor din 2014, acesta a explicat că viaţa lui nu este influenţată de banii pe care îi are. „Viaţa mea nu ar putea fi mai fericită. De fapt, ar fi fost rău dacă aş fi avut 6 sau 8 case. Deci, am tot ceea ce am nevoie şi nu am nevoie de mai mult, deoarece după un anumit punct, aceste lucruri nu mai fac nicio diferenţă“, spune milionarul.

2. Mark Zuckerberg, fondator şi director la Facebook, conduce un Volkswagen

image

Avere: $51,8 miliarde

În ciuda renumelui său, Mark Zuckerberg împreună cu soţia sa, Priscilla Chan, şi fiica lor, au un stil de viaţă destul de modest. Acesta ne-a obişnuit cu outfit-urile lui simple, purtând tricouri clasice, hanorace şi jeansi. „Vreau să îmi fac viaţa cât mai uşoară astfel încât să trebuiască să iau cât mai puţine decizii şi să mă axez pe cum pot să servesc societatea“, spune Zuckerberg. Extravaganţa unei vieţi bogate nu l-a impresionat niciodată pe acesta, care a anunţat în decembrie 2015 că pe parcursul vieţii sale va dona 99% din profitul de la Facebook. Acesta deţine o casă în valoare de 7 milioane de dolari, o sumă destul de modestă având în vedere averea pe care acesta o deţine. În 2014, Zuckerberg şi-a schimbat Acura în valoare de 30.000 de dolari pentru un Volkswagen.

3. Carlos Slim Helu, fondator al Carso Group, a trăit în casa lui cu 6 dormitoare pentru mai mult de 40 de ani

image

Avere: $31,6 miliarde

Acesta are 76 de ani şi este, de departe, cel mai bogat om din Mexic. Helu se lipseşte totuşi de lux, cum ar fi yacht-urile private, şi conduce un Mercedes-Benz vechi. În acelaşi mod econom îşi conduce şi compania, scriind în manualele angajaţilor: „menţineţi austeritatea în vremurile prospere“. În loc să îşi cheltuiască impresionanta avere, Carlos alege să reinvestească în companiile sale. Acesta a declarat odată pentru Reuters că averea este precum o livadă - „ceea ce ai de făcut este să o faci să crească, să reinvesteşti pentru a o face şi mai mare sau să diversifici alte zone“.

Omul de afaceri a trăit, de peste 40 de ani, în aceeaşi casă cu 6 dormitoare din Mexic şi îi face plăcere să mănânce acasă împreună cu copiii şi nepoţii săi. Totuşi, Helu are anumite slăbiciuni precum arta, ţigările cubaneze, dar şi o casă de 80 de milioane de dolari în Manhattan, pe care a încercat să o vândă primăvara trecută.

4. Charlie Ergen, preşedinte al Dish Network, încă îşi ia zilnic pachet la muncă 

image

Avere: $14,4 miliarde

Omul de afaceri este un econom convins şi spune că acest lucru i de trage din copilărie. „Mama mea a crescut în sărăcie. Nu am un birou făcut din lemn de mahon.“ Miliardarul îşi împachetează în fiecare zi un sandwich pentru muncă şi, până recent, acesta împărţea camerele de hotel cu colegii lui atucni când călătorea.

image

5. Amancio Ortega, fondatorul Inditex, ia prânzul împreună cu colegii săi în cantina de la Zara

Avere: $71,1 miliarde

Mai devreme, în acest an, fondatorul Zara a fost denumit cel de-al doilea cel mai bogat om din lume, însă acest lucru nu îi va schimba obiceiurile financiare. Ortega are o viaţă extrem de privată, retrăgându-se des în apartamentul său din La Coruna, Spania, împreună cu soţia sa, frecventând aceeaşi cafenea şi luând prânzul împreună cu colegii lui, în cantina de la Zara.

Precum Mark Zuckerberg, magnatul se îmbracă la fel, zilnic, cu o cămaşă albă şi pantaloni gri. Unii spun că acesta nu ar trebui considerat econom, deoarece deţine un avion privat în valoare de 45 de milioane de dolari, dar acesta nu călătoreşte des deoarece este prea ocupat cu munca.

6. Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea, încă zboară ieftin şi merge des cu autobuzul

image

Avere: $39,3 miliarde

Kampard este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Europa, dar încă zboară la clasa economă şi ia masa la Ikea. Cu toate că în anii `60 acesta conducea un Porche şi purta costume făcute la comandă, producătorul de mobilă suedez a devenit extrem de econom, iar acum conduce un Volvo vechi şi merge des cu autobuzul. Afaceristul de 90 de ani s-a mutat înapoi în casa lui modestă din Suedia în 2013, după ce timp de 40 de ani a trăit în Elveţia, plătind taxele mari.

7. Azim Premji, preşedinte al Wipro Ldt., conduce maşini la mâna a doua şi le aminteşte mereu angajaţilor să stingă luminile din birou

image

Avere: $16,6 miliarde

Afaceristul în vârstă de 70 de ani este unul dintre cei mai bogaţi oameni din India, dar acest lucru nu l-a oprit să meargă acasă de la aeroport cu una dintre maşinile cu trei roţi din India. Premji zboară la clasa economică, conduce maşini la mâna a doua şi le reaminteşte mereu colegilor să stingă luminile din birou.

8. Judy Faulkner, fondatoarea Epic Systems, nu a fost niciodată interesată să trăiască extravagant

image

Avere: $2,5 miliarde

Faulkner a fondat Epic Systems-o companie privată de sănătate care vinde software-uri de înregistrare medicală. Succesul companiei a făcut-o pe aceasta miliardară, dar femeia în vârstă de 72 de ani nu a avut niciodată un stil de viaţă extravagant. Aceasta a avut două maşini în ultimii 15 ani şi trăieşte împreună cu soţul ei în aceeaşi casă din Madison, Wisconsin, de peste 30 de ani. În mai 2015, aceasta a anunţat că vrea să îşi doneze jumătate din avere pentru caritate „Niciodată nu am avut dorinţa de a deveni miliardară şi de a duce o viaţă extravagantă. Doresc să îi ajut pe ceilalţi să aibă acces la mâncare, căldură, un adăpost, îngrijire medicală şi educaţie“, spune Faulkner.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite