Povestea românului care a fost miner în țară și a ajuns în lumea filmului în Italia. Momentul care i-a schimbat viața

0
Publicat:

De la munca în mină, pe Valea Jiului, Lucian Băncilă a ajuns la Festivalul de la Veneția. Rotalianul a relatat povestea surprinzătoare de viață a românului care a ajuns să-i cunoască pe Tarantino, Roberto Benigni și Sharon Stone.

Lucian Băncilă, alături de Willem Dafoe și Enrico Ghezzi. FOTO Rotalianul
Lucian Băncilă, alături de Willem Dafoe și Enrico Ghezzi. FOTO Rotalianul

Și-a început cariera profesională acum mulți ani, în mină, la Uricani - Valea Jiului.

Acolo, intri și muncești, nu știi când și cum ieși la lumina zilei. Apoi, au sosit ordonanțele, minele din Valea Jiului s-au închis (...). M-am angajat ca paznic. Mai rotunjeam cu filmări la nunți, botezuri… camera video era pasiunea mea”, povestește hunedoreanul.

A ajuns în Fiuggi, Italia, la exact două luni după moartea Papei Ioan Paul al II-lea și a început să lucreze într-un restaurant.

După moartea mamei sale, din cauza unui AVC, s-a mutat la Roma, cu dorința de a face ceva pentru a-și ajuta semenii. La 41 de ani, a început școala sanitară, pentru a deveni operator medical (OSS). A început să lucreze ca îngrijitor, într-o clinică, apoi, a obținut și contractul de asistent medical.

În clinica în care lucra l-a cunoscut, ca pacient, pe Enrico Ghezzi, unul din cei mai cunoscuți regizori și autori de emisiuni din Italia. Între ei s-a legat o relație de prietenie specială. Așa a cunoscut tot staff-ul cu care regizorul lucrează, oameni de cultură, regizori etc.

Momentul care „i-a schimbat viața” a fost când l-a însoțit pe Enrico Ghezzi în studiourile Rai Trei, unde, fascinat de aparatura performantă a televiziunii, și-a dorit să învețe montaj și asta a ajuns să facă.

A lucrat la filmul „Gli ultimi giorni dell’umanità” timp de doi ani și jumătate.

Lansarea filmului i-a prilejuit întâlnirea cu mai multe vedete. La Veneția i-a cunoscut pe câțiva dintre prietenii lui Enrico: Paolo Sorrentino, Tony Servillo, Roberto Benigni, Willem Dafoe.

„Când îmi vine dorul, merg în România”

Și tot grație legăturii sale cu Enrico Ghezzi, i-a întâlnit pe Sharon Stone și pe Quentin Tarantino, și nu e de mirare că hunedoreanul consideră că întâlnirea cu regizorul italian i-a schimbat destinul.

Își imaginează viitorul, acasă, în România.

Cât pot, încă mai lucrez aici. Soția, cu care sunt împreună de o viață, a lucrat în Italia. Acum s-a întors în România, unde merg și eu cât de des pot, când pot să-mi iau liber. Când îmi vine dorul, merg (...)”, povestește românul pentru Rotalianul.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite