Creatoarea de modă Sonia Rykiel a murit la vârsta de 86 de ani: tatăl designerului francez era român VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creatoarea de modă franceză Sonia Rykiel a murit, joi, la vârsta de 86 de ani. FOTO huffingtonpost.com
Creatoarea de modă franceză Sonia Rykiel a murit, joi, la vârsta de 86 de ani. FOTO huffingtonpost.com

Creatoarea de modă franceză Sonia Rykiel a murit, joi, la vârsta de 86 de ani, informează bbc.com. Preşedintele francez Francois Hollande a deplâns moartea celebrei creatoare de modă, pe care o consideră ”un pionier al modei”.

Supranumită ”regina tricotajelor”, creatoarea de modă Sonia Rykiel suferea de mai mulţi ani de maladia Parkinson. Nathalie Rykiel, managerul şi directorul artistic al casei de modă Sonia Rykiel, a declarat: ”Mama mea a murit în această dimineaţă la ora 05.00 (06.00 ora României, n.r.), în casa ei, în Paris, din cauza complicaţiilor provocate de maladia Parkinson”.

Tată român şi mamă poloneză

Sonia Rykiel, al cărei nume real a fost Sonia Flis, s-a născut la Paris pe 25 mai 1930 dintr-un tată român şi mamă rusoaică. Şi-a început cariera lucrând ca designer de vitrine în 1948, iar prima sa incursiune în universul modei a avut loc atunci când şi-a creat singură, din tricotaje, rochiile pentru perioada în care era însărcinată. 

A devenit cunoscută în 1962 după ce a creat ”Poor Boy Sweater”, un tip de pulover special, mulat pe corp şi cu mâneci lungi. Apoi, revista Elle a publicat o fotografie cu vedeta pop Francoise Hardy, care purta un pulover Rykiel roşu cu dungi roz, pe coperta numărului său din decembrie 1963.

Brigitte Bardot a fost fotografiată la puţin timp după aceea într-o creaţie Rykiel, iar printre admiratoarele sale celebre s-a aflat şi actriţa Audrey Hepburn. Sonia Rykiel şi-a deschis primul ei magazin de prêt-à-porter la Paris, în 1968, iar imperiul ei din universul modei s-a dezvoltat într-o manieră impresionantă, ajungând să includă şi colecţii masculine, articole vestimentare pentru copii, accesorii şi parfumuri.

Potrivit site-ul ei, Sonia Rykiel ”le-a îndemnat pe femei să fie excentrice, seducătoare, misterioase şi să îşi creeze propriul stil”. În 2012, celebra creatoare de modă a dezvăluită că a fost diagnosticată cu maladia Parkinson cu 15 ani în urmă. Iniţial, a păstrat secretă informaţia despre boala sa, însă a acceptat să vorbească despre teribilul diagnostic, într-o carte, atunci când simptomele maladiei nu mai puteau fi ascunse, precizează site-ul specializat în modă WWD.

”I-a scris tatălui meu: Nu ştiu ce o să ne facem cu ea”

Într-un interviu acordat revistei franceze „Purple”, Sonia Rykiel vorbea despre familia ei şi îşi amintea că era cea mai neastâmpărată dintre cele cinci surori.

„Când eram mică făceam tuneluri în nisip ca să-i sperii pe toţi. Am patru surori divine, sublime şi foarte frumoase. Eu sunt cea mai mare dintre ele. Eu eram liderul. Aveam cel mai roşcat păr. Mereu făceam ceva ca să atrag atenţia oamenilor. (…) Mama oscila între disperare şi fascinaţie completă în ceea ce mă privea. În copilărie mă întreba mereu: «Ce o să faci când o sa creşti?». Ţin minte că odată i-a scris tatălui meu: «Sonia are patru ani. Este minunantă. Dar când va împlini 20 de ani, nu ştiu ce o să ne facem cu ea». Eram greu de suportat. Aveam o personalitate dificilă. Eram o întreagă dramă”, povestea amuzată Rykiel.

Colecţia Sonia Rykiel toamnă-iarnă 2016/2017 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite