Gheroghe Mărmureanu: 'În Vrancea e o structură specială'

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter revine la o perioadă de 32 de ani, spune o Hotărâre de Guvern, publicată în Monitorul Oficial, care face referire la planul de acţiune pe care ar trebui să îl aibă autorităţile române în caz de calamitate. Astfel, în 2009 sunt cele mai mari şanse de producere a unui cutremur de peste 7 grade Richter, potrivit guvernului.

"Începând din 1802 au fost 6 cutremure mari, însă nu există o ciclicitate a cutremurelor, iar Vrancea nu ştie de decretul acesta. Pământul nu ştie matematică, nu ştie fizică. Vrancea nu este încârcată la această oră încât să fie un cutremur catastrofal. Această HG este o analiză făcută de factorii care se ocupă cu protecţia populaţiei şi cred că au împărţit 200 de ani la 6, că altfel nu se poate explica. Din punct de vedere ştiinţitic nu are nicio relevanţă", a spus Gheroghe Mărmureanu, director Institutul de Fizica Pământului, prezent la emisiunea Realitatea te priveşte, difuzată aseară de Realitatea TV.

"În ultimul timp noi monitorizăm cutremure de 0,2 magnitudine pe scara Richter, însă nu putem să înnebunim lumea şi să anunţăm la televizor toate cutremurele. E un sistem de coroziune continentală, se rupe, continuă să se deformeze sistemul şi se rupe până când nu mai poate înghiţi alte forţe externe. În Japonia sunt cutremure de faliere şi tot timpul alunecă faliile, acolo fiind alt mod de producere a cutremurelor. În Vrancea sunt nişte blocuri tectonice, două care se tot comprimă prin coloziune", a mai spus Mărmureanu.

"Cel mai adânc foraj are 9,8 km. Avem foarte multe tomografii făcute ce arată o structură geologică. Este un caz unic să ai cutremur la 140 de km adâncime cânnd astenosfera, partea din structura pământului care nu preia forţe, se află la peste 100 de km. În Vrancea e o structură specială", a mai adăugat Gheorghe Mărmureanu.

Laszlo Borbely, fost ministru, a spus într-o intervenţie telefonică: "România e singura ţară din Europa care acordă facilităţi foarte mari acelor clădiri a căror proprietari trebuie să decidă în privinţa realbilitării. Am schimbat în ultimii patru ani legislaţia pentru a fi şi mai flexibilă. Dacă 50% + 1 proprietarii decid că vor sa-şi consolideze clădirea nu trebuie să dea un leu cei care sunt sub venitul mediu pe economie, ci doar cei care sunt peste venitul mediu".

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite