Exerciţiu matinal pentru creşterea productivităţii de la Antrenorul Minţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când ne trezim dimineaţa, ne dăm jos din pat, ne ducem la oglindă şi începem rutina. În unele momente, avem gânduri vagi despre ce urmează să facem în următoarele ore, alteori ne plănuim la secundă evenimentele importante din ziua sau săptămâna respectivă şi căutăm să ne îndeplinim toate ţintele propuse.

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, cunoscut drept Antrenorul Minţii, cu cât este mai mare planul, cu atât mai repede sărim din pat. „Omul normal se trezeşte cu alarma ceasului, iar marii oameni de succes ai planetei au declarat în nenumărate rânduri că se trezesc fără alarmă. De ce? Pentru că au planuri mari. Alarma lor este fix planul. Altfel spus, planurile îl trezesc pe om, îi trezesc, întâi de toate, conştiinţa de a acţiona. Un alt obstacol este că omul se programează doar mental să se trezească, neprogramându-şi şi emoţiile sau trupul fizic să-i susţină trezirea. Trezitul uşor, energic şi bine-dispus dimineaţa se face în urma dorinţei emoţionale de a atinge un obiectiv sau a pasiunii pentru ceva, şi nu a unui gând faţă de obiectiv“, explică psihologul Alexandru Pleşea.

Exerciţiu pentru primii paşi ai dimineţii: stabilirea intenţiilor (planului)

1. Plănuieşte emoţional şi mental ce vrei sa faci, ce plan ai.

2. Stabileşte-ţi intenţia, cum vrei să te simţi, unde vrei să fii şi când vrei să obţii scopul. 

3. Pune emoţie (pasiune) să realizezi, iar gândurile vor găsi soluţii.

4. Dacă sunt implicaţi alţi oameni, stabileşte-ţi intenţia privind genul de interacţiune şi emoţie pe care vrei să le ai cu ei. Poate că vrei să te distrezi, să înveţi ceva nou, să fii productiv, să te simti liniştit, să fii fericit sau îndrăgostit, să te simţi respectat, să fii calm şi de folos sau să te simţi legat de alţii.

5. Creează un film mental care să arate cum vei fi în acea situaţie viitoare. Observă prin ce treci în acea situaţie o dată ce ţi-ai stabilit intenţia. 

„În concluzie, trezitul cu alarmă este greoi, nesatisfăcător şi derutant pentru că opreşte artificial funcţiile în om şi măreşte riscul de a nu reuşi să realizezi obiectivele. Trezitul din pasiunea şi dorinţa de realizare a unui lucru aduce natureleţea şi armonia trezitului dis de dimineaţă, evitându-se riscul de îmbolnăvire fizică sau mentală în viitor“, conchide psihologul.

Alexandru Pleşea este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut şi trainer în programare neuro-lingvistică. A studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi România – şi de peste 10 ani organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilităţi au când îşi folosesc resursele intelectuale şi să arate abilităţile pe care mintea noastră încă le are latente.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite