„Soldatul de ciocolată“ al lui Andrei Şerban a ajuns la Sibiu, în festival VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din Soldatul de ciocolată, jucat la Sibiu              FOTO: Adi Bulboacă
Scenă din Soldatul de ciocolată, jucat la Sibiu              FOTO: Adi Bulboacă

Vineri, în prima zi de festival, s-a jucat spectacolul lui Andrei Şerban, "Soldatul de ciocolată", la Filarmonica de Stat din Sibiu. Spectacolul, o producţie a Teatrului Odeon, a fost invitat în Festivalul Internaţional de la Sibiu (9-18 iunie), jucându-se cu casa închisă.

„Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul)“, o „comedie plăcută“ de George Bernard Shaw, a fost tradusă şi adaptată Dana Dima, fiind montată în 2016 de Andrei Şerban la Teatrul Odeon. Piesa „Armele şi omul“ a fost scrisă de Bernard Shaw când avea 38 de ani şi a fost reprezentată pentru prima dată, în anul în 1894, la Londra. Succesul nu a întârziat să apară chiar de la premieră, iar opinia despre Shaw ca fiind unul dintre cei mai inteligenţi dramaturgi din Londra a fost unanimă. Patru ani mai târziu va fi publicată în colecţia numită „Piese plăcute“. Deşi nu a fost mai deloc jucată  în România, în lume a rămas una dintre cele mai populare şi mai des montate comedii.

„E o piesă care vorbeşte despre divizarea Europei, despre naţionalism şi xenofobie, despre iluzia păcii, dar şi despre iluzia dragostei de a înfrumuseţa realitatea; un spectacol care te face să simţi diferenţa dintre dragostea adevărată şi cea de pe scenă, ca la operă. Deşi piesa lui Shaw a fost scrisă acum un secol, tema este încă actuală,“ declara Andrei Şerban.
soldatul de ciocolata

Antoaneta Zaharia şi Constantin Cojocaru                FOTO: Andrei Runcanu

soldatul de ciocolata

"Scenografa Anka Lupeş, care este de origine română, dar care trăieşte la New York, le-a creat şi costumele sunt foarte impresionante”, a precizat regizorul Andrei Şerban.

Regizorul a mai montat piesa lui Shaw la celebrul Teatru Maly din Sankt Petersburg, condus de Lev Dodin.

Foarte actuală în Rusia lui Putin, piesa face  aluzii la expansionism militar, nebunia dictaturii şi iluzia libertăţii. 

soldatul de ciocolata

Foto: Mihaela Marin

Distribuţie: Sabrina Iaşchevici/ Nicoleta Lefter, Irina Mazanitis/ Antoaneta Zaharia, Alina Berzunţeanu/ Ana Bianca Popescu, Alexandru Papadopol/ Gabriel Pintilei, Marius Damian/ Cezar Antal, Gelu Niţu/ Constantin Cojocaru, Conrad Merricofer/ Cătălin Babliuc, Dimitrii Bogomaz.

Regia – Andrei Şerban.

Scenografia – Anka Lupeş.

Coloana sonoră: fragmente din „Ernani“ de Verdi.

Spectacolul a fost invitat în Festival cu sprijinul ICR.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite