Oamenii de media contraatacă
0Mi-ar fi plăcut ca ÎPS Bartolomeu să fi descoperit televiziunea, cu bunele şi relele ei, înainte de a veni momentul alegerilor pentru un nou Patriarh Vlad Petreanu Cristina Ţopescu,
Mi-ar fi plăcut ca ÎPS Bartolomeu să fi descoperit televiziunea, cu bunele şi relele ei, înainte de a veni momentul alegerilor pentru un nou Patriarh
Vlad Petreanu
Cristina Ţopescu, realizator Prima TV Televiziunile fac şi lucruri bune
"Televiziunile sunt departe de a fi un factor educator. E o frustrare pe care o resimţim şi noi, oamenii ce cu onor lucrăm în ele. E mult adevăr în ce spune Preasfinţitul Bartolomeu Anania, un avertisment, cred eu, cu cele mai nobile şi creştineşti intenţii, la care făcătorii de presă scrisă sau audiovizuală trebuie să ia aminte. Mă îndoiesc însă că se va întâmpla asta.
Televiziunile, unele dintre ele, fac şi lucruri bune. Lansează, de pildă, campanii întru ajutorarea oamenilor la nevoie, răscolesc conştiinţe şi le mai trezesc, uneori, din somnul bolnav în care se complac de ceva vreme. Pe de altă parte însă, să mă ierte Dumnezeu, Preasfinţia Voastră, glasul Bisericii trebuie să se audă mai des şi mai puternic când e vorba de îndreptarea răului la care consimţim, se pare, din ce în ce mai pasivi.
Am un sentiment de tristeţe când constat că Biserica, prima instituţie care are menirea de a ne educa şi de a ne face mai buni, este inertă, cu desăvârşire absentă din viaţa cetăţii, atunci când chiar e mare nevoie de ea. Dacă Biserica şi slujitorii ei vor fi mai activi, poate că există o şansă ca şi presa să înceteze a mai fi, la un moment dat, factorul poluant care, într-adevăr, este acum. Să înceapă Biserica această lucrare, cu adevărat, şi o vor continua apoi televiziunile!".
Mihai Tatulici, director de programe, realizator Realitatea TV "Toţi suntem imperfecţi"
"Am avut acum două zile o discuţie cu Înalt Preasfinţia Sa pe acest subiect, l-am şi invitat să detaliem într-o emisiune de televiziune părerea lui, pentru că eu, într-o anumită măsură, sunt de acord cu el, deşi sunt realizator de emisiuni de televiziune. Şi eu cred că, dincolo de funcţia informativă a mediei, cea referitoare la opinii şi dezbateri este excesiv de liberă, adică prea multă lume de calitate scăzută are drept la opinie. Selecţia editorială în mass-media este destul de slabă în acest moment.
Noi primim rumeguş în cantităţi industriale şi o mulţime de neica nimeni se consideră vectori de opinie, sau moderatori, sau generatori de opinie publică. Aici, ÎPS are dreptate. Din păcate, în lumea asta în care toţi suntem imperfecţi, critica Bisericii se poate întoarce şi asupra ei. Ştiu o mulţime de preoţi care sunt lipsiţi de har şi predică, de la înălţimea altarului, stupidităţi. Aşa că, deocamdată, în relaţie cu Măria-Sa mediocritatea, şi media, şi Biserica sunt egale. Şi unii, şi alţii avem de lucru.