Lupul, victima sarmalelor în „Capra cu trei iezi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul „Capra cu trei iezi - un studiu gastronomic“, montat de Alexandru Dabija,  va avea premiera astăzi şi mâine, la Teatrul Act din Bucureşti.

Reprezentaţiile au fost programate să înceapă de la ora 19.00, iar spectacolul durează o oră. Din distribuţie fac parte Emilia Dobrin, Andi Vasluianu, Constantin Drăgănescu, Florin Dobrovici şi Mihai Calotă.

Ţuică, vin, ciorbă, sarmale şi piftie. Cu asta îi vine de hac capra lupului, după ce cumătrul i-a înfulecat doi dintre cei trei iezi pe care îi avea în bătătură. Povestea lui Ion Creangă e ştiută, dar Alexandru Dabija are o frazare mai ciudată atunci când o reciteşte.

„După ce ne-am încercat puterile cu metafizica din «Ivan Turbincă» în spectacolul «Absolut!», ne avântăm acum în psihologia abisală a cruzimii şi răzbunării din «Capra cu trei iezi», iar studiul pe care îl propunem este în primul rând unul gastronomic, pentru că moartea este, invariabil, însoţită de haleală", spune Alexandru Dabija.

Regizorul-povestitor

În ultimii ani, Alexandru Dabija a prelucrat două poveşti de Ion Creangă, montând două spectacole, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ şi la Teatrul Act din Bucureşti. „Oo!", spectacolul de la Piatra Neamţ, inspirat din „Punguţa cu doi bani", a arătat ca un exerciţiu de improvizaţie şi de echilibristică printre zeci de ouă care au inundat scena. „Mă plictisesc repede, de aceea încerc mereu altceva. Îmi plac foarte mult basmele româneşti şi aş lucra ani de zile în scenă poveşti şi basme", mărturisea, atunci, Alexandru Dabija. Iar în „Absolut", care repovesteşte „Ivan Turbincă", Marcel Iureş se multiplică, jucând uneori, pe parcursul a doar două minute, chiar şi şase personaje: Ivan Turbincă/Dumnezeu/Scaraoschi/Moartea/Omul străzii/Sfântul Petru.

În spectacolul „Capra cu trei iezi", Alexandru Dabija îşi propune să răspundă chiar şi la o întrebare care e pe buzele tuturor copiilor şi care i-a pus în încurcătură pe părinţi în ultimul secol. „Dacă o să aveţi curiozitatea să căutaţi pe internet forumurile cu discuţiile tinerelor mame, o să găsiţi - la un moment dat - o dezbatere aprinsă despre «mălăieş în călcâieş». Este un vers din celebrul cântecel al caprei din povestea lui Ion Creangă. Nimeni nu prea poate să-l explice. Şi copiii continuă să întrebe: «Mama, ce înseamnă mălăieş în călcâieş?»".

Constantin Drăgănescu, actor care joacă rolul celui mai mare dintre iezi, spune că personajul pe care îl interpretează este cel mai rău dintre toţi, pentru că e agresiv şi după moarte şi îşi bântuie foarte insistent călăul. Actorul îi sfătuieşte pe spectatori să mănânce bine acasă, înainte să vină la Teatrul  Act, ca să le fie mai uşor să reziste la asaltul olfactiv al bucatelor pregătite de capra-gospodină.

În rolul lupului, Alexandru Dabija l-a distribuit pe Andi Vasluianu, iar rolul caprei i-a revenit Emiliei Dobrin. Ceilalţi iezi sunt Florin Dobrovici şi Mihai Calotă.  "Pentru că n-avea cum să reconstituie finalul, cu lupul căzând în groapa cu cărbuni, Alexandru Dabija a pregătit altă surpriză. Cert e că lupului i se trage moartea de la mâncare. ''
Constantin Drăgănescu actor

Teatrul Act, Bucureşti

- Capra cu trei iezi de Ion Creangă
- Regia: Alexandru Dabija
Cu: Emilia Dobrin, Andi Vasluianu, Mihai Calotă, Constantin Drăgănescu, Florin Dobrovici
- Preţ bilete: 30 lei (integral) şi 20 lei (redus pentru elevi, studenţi şi pensionari)
- În acest spectacol se fumează. Teatrul le cere scuze spectatorilor nefumători
- Miercuri, 18 ianuarie şi joi, 19 ianuarie, ora 19.00
- Durata: 60 de minute.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri