„Apocalipsa după Marta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În seria dedicată Martei Petreu, volumul „Apocalipsa după Marta“ reuneşte integrala poeziei autoarei cu titluri publicate între anii 1981 şi 2006. În noua colecţie lansată de Polirom, au apărut primele trei titluri: „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului“, „Apocalipsa după Marta“ şi „Cioran sau un trecut deocheat“.

Despre Marta Petreu, criticul Nicolae Manolescu scria în „Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură" că „este o poetă excepţională şi, totodată, o strălucită eseistă", formată şi „informată" filosofic. Editura Polirom i-a dedicat o serie de autor, care va reuni 15 volume, din care au fost lansate primele trei titluri: „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului", „Apocalipsa după Marta" şi „Cioran sau un trecut deocheat". „Logica lirică a Martei Petreu stă pe un strat de senzualitate, elogiul creierului se aliază cu nostalgia cărnii. Sub aparenta claritate intelectuală a versului pulsează viscerele", aprecia acelaşi Nicolae Manolescu.

Volumul „Apocalipsa după Marta" reuneşte toate poeziile publicate în volum de Marta Petreu între anii 1981 şi 2006: „Aduceţi verbele" (1981), „Dimineaţa tinerelor doamne" (1983), „Loc psihic" (1991), „Poeme neruşinate" (1993), „Cartea mâniei" (1997), „Apocalipsa dupa Marta" (1999), „Falanga" (2001) şi „Scara lui Iacob" (2006).

Poezie viscerală

Marta Petreu se adresează „Autorităţii Supreme direct, fără intermediari, în maniera Vechiului Testament, dar nu ca supusă, ci răzvrătită, renegată, respinsă. Ea este uneori o Eva expulzată, dar princiară totuşi, iar jungla care i-a fost dată ca împărăţie terestră este singura pe care şi-o revendică drept patrie plină de primejdiile privilegiate ale cunoaşterii. Kafka numea această conştientizare... naştere. Adevărul naşterii de sine transcende suferinţa. Marca adevăratei poezii, a adevăraţilor poeţi", aprecia Norman Manea.

Romanul care marchează totodată debutul autoarei în proză, „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului", este o pasionantă istorie de familie, întinsă pe parcursul unui secol, în vreme ce volumul„Cioran sau un trecut deocheat", ediţia a III-a revăzută şi adăugită, reconstituie, minuţios şi documentat, circumstanţele filosofice şi istorice care l-au dus pe tânărul Cioran la o opţiune politică extremistă.  Tot în 2011, în seria Marta Petreu va apărea în continuare un consistent volum de studii, „De la Junimea la Noica. Studii de cultură românească".

Info

Serie de autor Marta Petreu, Editura Polirom:

„Apocalipsa după Marta" Preţ:  39, 95 de lei
„Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului"  Preţ:  34, 95 de lei
„Cioran sau un trecut deocheat" Preţ: 39, 95 de lei

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite