Ce se întâmplă în momentul în care sufletul părăseşte corpul: „Acea persoană a dispărut, dar procesul continuă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BJ Miller, medic la Universitatea din California din San Francisco, de vorbă cu Oprah FOTO The Independent
BJ Miller, medic la Universitatea din California din San Francisco, de vorbă cu Oprah FOTO The Independent

A văzut nenumăraţi pacienţi în ultimele clipe de viaţă şi chiar a fost într-o astfel de situaţie, într-un accident în care şi-a pierdut o mână şi un picior. BJ Miller, medic la Universitatea din California, explică ce a înţeles în toţi aceşti ani cu privire la procesul în care sufletul părăseşte corpul.

Un lucru la care se gândesc majoritatea oamenilor: ce se întâmplă după ce mori? Desigur, nimeni nu poate şti cu adevărat - moartea este un mister. Totuşi, BJ Miller, medic la Universitatea din California (San Francisco), spune că experienţa profesională l-a făcut să înţeleagă unele lucruri cu privire la acest mister, scrie The Independent.

Miller îşi petrece timpul lucrând cu pacienţi cu boli în faze terminale care ajung să-şi dea sufletul pe patul de spital. Şi într-o discuţie despre viaţa şi moartea cu celebra prezentatoare Oprah, Miller a dezvăluit ce se întâmplă când oamenii mor.

„Am fost alături de numeroşi pacienţi în momentul în care au murit, am văzut nenumărate cadavre, există un proces îndelungat“, a spus Miller.

El însuşi a fost în pragul morţii într-un accident ciudat în urma căruia şi-a pierdut ambele picioare şi o mână.

Nu aveam nevoie să controlez totul, nu mai aveam nevoie să ştiu răspunsurile. Adică, îmi place să nu ştiu. Răspunsul este neimportant. Este doar un moment sacru şi minunat

Potrivit lui Miller, care a petrecut ani îngrijind bolnavi, nu există adesea un moment dramatic al morţii, ci mai degrabă este ceva obişnuit.

„Am fost lângă oameni care stăteau de vorbă cu familia lor, murind în mijlocul unei conversaţii. Şi totul se întâmpla aşa de uşor. Moartea este aproape superbă, banală. Doar ce au fost aici şi acum au plecat. Există un moment în care este doar o chestiune de timp. Acesta e farmecul ei. Este frumuseţea ei“, a spus medicul.

Miller consideră că momentul imediat după moarte ar trebui respectat, fiind o perioadă a tranziţiei. „Este un moment atât de profund şi uimitor în care vezi corpul ca o cochilie, lipsită de sufletul acelei persoane“, spune el.

„În acel moment al tranziţiei sunteţi într-adevăr în legătură cu viaţa veşnică, pentru că viaţa continuă. Acea persoană a dispărut, dar procesul continuă“, a spus Miller.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite