Tsunami la FC Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape două decenii de blaturi doar bănuite, niciodată dovedite, cel mai mare scandal din fotbalul românesc a putut fi documentat judiciar abia în anul 2009.

Echipa FC Argeş a fost retrogradată, anul trecut, în Liga a II-a, ca urmare a mega-scandalului de coruţie în rândul arbitrilor.

Patronul FC Argeş, Cornel Penescu, a ajuns de două ori după gratii în acest dosar, iar ancheta a scos la iveală că omul de afaceri negocia ca la piaţă cu arbitrii câştigarea meciurilor echipei sale. Scandalul a ajuns până la vârful Comisiei Centrale a Arbitrilor, însuşi şeful instituţiei Gheorghe Constantin fiind arestat preventiv timp de aproape zece luni. Şi vicepreşedintele Comisiei, Marcel Lică, a făcut cunoştinţă cu arestul. Reţinut de DNA, la 22 aprilie 2009, Lică a fost eliberat sub control judiciar opt zile mai târziu. Nici Federaţia Română de Fotbal nu a fost ocolită de scandalul de corupţie.

Conform interceptărilor telefonice realizate în acest caz, Mircea Sandu, preşedintele FRF, n-ar fi fost străin de „blătuirea" unor meciuri. El a fost audiat în calitate de martor. Un alt oficial al FRF, Florin Prunea, a ajuns şi el însă în boxa acuzaţilor. Director al Departamentului Relaţii internaţionale în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, Florin Prunea - demis între timp din funcţie - a ajuns în faţa instanţei sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată.

Prunea ar fi primit de la Penescu aproximativ 12.000 de dolari pentru a aranja delegarea unor arbitri preferaţi de Penescu la meciurile disputate de FC Argeş. Şi în prezent doi arbitri - Ionică Serea şi Marius Martiş - se află în arest, după ce alţi cinci au fost trimişi deja în judecată. DNA a disjuns cercetările cu privire la Tiberiu Lajos, de asemenea arbitru în Liga I. Arbitrii cercetaţi au fost retraşi de la delegări, iar FC Argeş a fost retrogradată în Liga a II-a.

Meciuri dubioase

Conform procurorilor, pentru meciul din etapa a 10-a a Ligii I, de la 3 octombrie 2008, dintre FC Argeş şi Universitatea Craiova, Cornel Penescu i-ar fi dat arbitrului Aurelian Bogaciu, prin intermediul omului său de încredere Liviu Făcăleţă, 5.000 de dolari. Meciul - arbitrat la centru de Bogaciu - s-a încheiat cu scorul de 1-1. Acest meci a fost subiect de scandal la vremea respectivă, patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, acuzând arbitrajul. În acest sens, Mititelu l-a contactat pe Penescu spunându-i: „M-ai furat cu arbitrii ăştia".

Tot pentru meciul ­FC Argeş - Universitatea Craiova, Făcăleaţă i-a contactat şi pe tuşierii Daniel Demetrescu şi Sorin Caia. „Să ne vedem să bem o ţuică înainte de meci", i-a transmis Făcăleaţă lui Caia. Sorin Corpodean, arbitru FIFA, ar fi fost „recompensat" cu 15.000 de dolari şi cu mai multe sticle de vin pentru a favoriza echipa argeşeană în meciul cu FC Vaslui din etapa a 11-a, disputat la 19 octombrie 2008. Meciul s-a disputat la Vaslui şi a fost câştigat de FC Argeş, scorul final fiind 0 - 1. Corpodean a fost arbitru central.

Imediat după meci, Penescu i-a transmis un sms lui Gheorghe Constantin: „Vă mulţumesc, să vă dea Dumnezeu sănătate".Nici etapa a 12-a - când a avut loc meciul FC Argeş-Poli Iaşi - nu a fost lipsită de „o vorbă bună". Diputat la 24 octombrie 2008, meciul s-a terminat cu scorul de 3 - 0. Cu câteva zile înainte, la 20 octombrie, Penescu i-a trimis sms lui Constantin: „Martiş, Serea, Lajos. Să trăiţi, sănătate multă".

„Bistriţenii au intrat pe filieră"

Marius Martiş (arestat) şi Ionică Serea (arestat)

image

Tiberiu Lajos, desemnat să arbitreze meciul Gloria Bistriţa - FC Argeş, disputat la 31 octombrie 2008, în etapa a 13-a, ar fi primit de la Cornel Penescu 3.000 de dolari. Meciul a fost însă câştigat de Gloria Bistriţa cu 2 - 0. Înainte de meci, conform convorbirilor telefonice, Făcăleaţă ar fi fost avertizat de arbitrul Marius Martiş că bistriţenii „au intrat şi ei pe filieră, sunt disperaţi". În etapa a 14-a, FC Argeş a câştigat cu 3-0 meciul cu Farul Constanţa. Pentru acest meci, Penescu l-ar fi vrut arbitru central pe Marius Martiş. A fost delegat însă Ionel Ivan, care a şi fost contactat de Liviu Făcăleaţă. „Ştiu mesajul, rămâne să ne auzim la telefon mai încolo", i-a spus Ivan lui Făcăleaţă.

Şpagă pentru Savaniu

Procurorii susţin că arbitrul Marcel Savaniu ar fi primit 3.000 de dolari de la Penescu pentru a favoriza FC Argeş în meciul cu Oţelul Galaţi, disputat în etapa a 16-a, din data de 23 noiembrie 2008. Aceeaşi sumă ar fi „încasat-o" şi arbitrul Dan Roşu Meciul FC Argeş - Oţelul Galaţi s-a terminat cu scorul 3 - 2.

Climatul de fair play, viciat

Arbitrii Marius Martiş şi Ionică Serea au fost arestaţi la începutul lunii mai anul acesta, după ce anchetatorii au intrat în posesia mai multor convorbiri telefonice din care reiese că aceştia ar fi luat şpagă de la Cornel Penescu pentru a favoriza, la 20 martie 2009, FC Argeş în disputa cu Steaua. Judecătorii care au decis arestarea preventivă a arbitrilor au apreciat că, prin utilizarea unor asemenea practici, se viciază climatul de fair play care ar trebui să anime asemenea activităţi, ceea ce duce la scăderea interesului pentru fotbal, devenit un adevărat fenomen social în rândul suporterilor şi al celor care investesc într-o formă sau alta în acest sport.

„Nu este de neglijat nici mesajul pe care dezvăluirea unor asemenea fapte îl provoacă în rândul tinerilor care se apropie într-un fel sau altul de acest sport şi care află că importante în atingerea performanţei nu sunt numai competitivitatea, pregătirea, antrenamentele, talentul, ci şi aranjamentele oculte, coruperea activităţii arbitrilor sau alte asemenea practici", au mai subliniat magistraţii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite