Țiriac, exploziv: a pus performanțele Serenei pe seama dopajului! Metoda Williams, descrisă detaliat

0
0
Publicat:

Ion Țiriac (85 de ani) pare că și-a propus să se aleagă, la un moment dat, cu un proces cu Serena Williams (42 de ani), o figură emblematică pentru sportul mondial.

Ion Țiriac. FOTO: Arhiva Adevărul
Ion Țiriac. FOTO: Arhiva Adevărul

Deși americanca în CV-ul căreia figurează 23 de trofee de Grand Slam s-a retras în 2022, Țiriac continuă să o „atingă“, cum se ivește ocazia. În iulie, când s-a aflat în aceeași sală cu Serena, la finala feminină de gimnastică pe echipe la JO 2024, Țiriac a pretins că n-a văzut-o pe „preferata“ sa, deși Williams a stat fix lângă Nadia Comăneci.

Ați văzut-o pe Serena Williams în sală?“, l-au întrebat reporterii pe Țiriac, știind conflictul dintre cei doi care datează de ani buni. „Nu. A fost Nadia cu Serena? N-am văzut-o pe Serena. Pe Nadia am văzut-o“, a fost replica ironică a omului de afaceri. Care acum, la două luni distanță, s-a folosit de discuțiile din jurul cazului de dopaj, cu Jannik Sinner în prim-plan, ca să dea tot în Serena!

Voi v-ați gândit vreodată la treaba care se numește waivers în engleză? Adică, excepții pe românește. Cum e posibil ca cineva să-ți dea dreptul, de nouă ori, să folosești produse care sunt pe lista neagră, interzisă, numai pentru că tu ești bolnav? Adică, tu ai declarat: <<eu sunt bolnav de spiritism>>, de nu știu ce. Și ai 9 scutiri. Să spunem că alergătorul care a câștigat acum, la Paris, la 100 de metri, are opt scutiri. Cum poate un sportiv să aibă opt scutiri în plus față de locul 2, cu același timp, dar fără nicio scutire medicală? Iar dacă din astea opt scutiri unele sunt pentru substanțe care să-ți ridice performanța sportivă, atunci unde mai e egalitatea?! Și cine e <<Dumnezeul>> ăla care îți dă scutirile astea?“, și-a început Țiriac tirada, potrivit Antena Sport.

Apoi, s-a referit și cu o mai mare vehemență la cazul Serenei: „Nu, domnule, stai un pic, pentru că, știți, stați să vedeți, pentru că, de când e copil are bolile astea. Deci, un copil cu nouă boli! Și apoi face tenis! Nouă boli, la tenis! După câte înțeleg, Serena are nouă scutiri. Cum e posibil? Când ai un copil cu nouă afecțiuni în istoricul lui medical, nu te duci la un spital, la doctor? Duci copilul ăla la tenis, unde face efort intens șase ore pe zi, ca să-i ruinezi viața?! Deci, astea sunt niște întrebări pe care eu mi le pun acum și din punct de vedere legal, dar și din punct de vedere al fostului președinte al Comitetului Olimpic. O să-mi iau toate informațiile medicale și legale, ca să văd cât de departe pot merge cu treaba asta. Să văd ce e adevărat și ce nu e“, a adăugat Ion Țiriac.

Serena Williams, o forță când juca în circuitul feminin. FOTO: Arhiva Adevărul
Serena Williams, o forță când juca în circuitul feminin. FOTO: Arhiva Adevărul

În prim-planul „dopajului legal“

Țiriac a înțepat-o acum pe Serena Williams, făcând referire la povestea arhicunoscută a „dopajului legal“.Termenul original, în engleză, e „Therapeutic Use Exemptions“.„TUE“, pe scurt. Și e prevăzut în codul WADA (n.r. - Agenția Mondială Antidoping). Pe înțelesul tuturor, vorbim despre o scutire medicală. Care îți permite să iei medicamente, care conțin substanțe interzise, pentru a trata diverse probleme de sănătate / accidentări.

În lumea sportului de performanță, acest proces e contestat și extrem de controversat. Din mai multe motive. Din nou, cazul Serena Williams vorbește de la sine. Între 2010 și 2015, americanca a primit opt scutiri medicale pentru a folosi tratamente care conțineau substanțe interzise. Unele dintre aceste scutiri au fost acordate retroactiv. Adică, Serena a luat ce a vrut, când a vrut, fără să aibă aprobarea WADA. Și a intrat pe teren, având în organism aceste substanțe interzise.

Pentru că dosarele sunt confidențiale, nimeni nu știe concret care au fost afecțiunile pentru care Williams a primit aceste scutiri. Ce s-a aflat însă, în urma atacului cibernetic al hackerilor din 2016, e că Serena a beneficiat de o parte din aceste scutiri, în săptămânile de dinaintea următoarelor turnee:

*2014 Miami Open

*2014 Madrid Open

*2014 Italian Open

*2014 French Open

*2015 French Open

Americanca a câștigat trei din aceste competiții, excepția fiind la Madrid și la French Open 2014.

Mouratoglou a acuzat și el scutirile

De câte ori apare un caz ultramediatizat de dopaj, cum a fost cel cu Sinner în prim-plan, cineva amintește de „dopajul legal“. Exact asta a făcut și Patrick Mouratoglou, fost antrenor al Serenei Williams, când Simona Halep a fost suspendată pentru dopaj, sub comanda sa.

Exasperat că se prelungește scoaterea româncei din circuitul WTA, Mouratoglou a oferit o declarație care a făcut înconjurul lumii, la vremea respectivă: „Unde sunt adevărații dopați? Joacă în continuare!“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite