Se schimbă modificarea? Şansele ca Liga I să aibă 18 echipe şi în sezonul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supăraţi din cauză că Intel Sky Broadcast vrea să plătească cu şase milioane de euro mai puţin pentru drepturile de televizare, conducătorii din primul eşalon vor menţinerea sistemului cu 18 echipe şi în sezonul viitor.

Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal din 8 iunie este aşteptată cu sufletul la gură de marea majoritate a conducătorilor din Liga I. Mai mulţi oameni de fotbal din primul eşalon vor să impună pe ordinea de zi propunerea de păstrare a sistemului competiţional cu 18 echipe şi în sezonul următor. Astfel, în cazul în care propunerea ar fi votată în Adunarea Generală a LPF şi ulterior validată de către Comitetul Executiv al FRF, ocupantele locurilor 13-16 în clasamentul Ligii I, Gaz Metan Mediaş, FC Braşov, “U” Cluj şi Rapid, ar urma să evolueze pe prima scenă în sezonul următor, deşi au retrogradat din punct de vedere sportiv.  Asta în condiţiile în care acelaşi Comitet Executiv al FRF a aprobat în 29 mai 2014 ca Liga I să aibă 14 echipe începând din sezonul 2015-2016, iar retrogradatele şi câştigătoarea titlului să se decidă în urma unui play-out, respectiv play-off.

Puciul ratat din ianuarie 2015

A mai existat o altă tentativă de puci şi în ianuarie 2015, dar  Adunarea Generală Extraordinară a Ligii a votat păstrarea sistemului competiţional cu 14 echipe în Liga I. Gino Iorgulescu s-a opus continuării cu sistemul competiţional cu 18 echipe în Liga I, invocând şi o clauză din contractul de vânzare a drepturilor TV, prin care cumpărătorul, Intel Sky Broadcast, solicita reducerea numărului de formaţii la 14. Numai că acum Intel Sky Broadcast doreşte diminuarea valorii contractului cu şase milioane de euro pentru sezonul următor, echipele ar urma să primească o sumă inferioară celei de anul trecut pentru fiecare meci jucat. „Eu am zis să se revină la vechiul sistem, în condiţiile în care nu şi-au ţinut cuvântul să dea aceiaşi bani ca şi anul trecut şi să împartă suma alocată pentru 18 echipe la 14, iar acum taie sumele pentru cele patru echipe care dispar. Atunci, de ce să nu rămână tot 18? E normal să se revină la actualul sistem. Nu scrie nicăieri în regulament că schimbarea sistemului competiţional trebuie să vină cu un an înainte”, a declarat preşedintele retrogradatei Gaz Metan Mediaş, Ioan Horoba, care este şi membru în Comitetul Executiv al FRF.

Burleanu îi temperează pe retrogradaţi

Într-adevăr, Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice nu prevede un termen anume pentru schimbarea formulei competiţionale. Astfel, la articolul 9 (formula de organizare a campionatelor ), pct. 2 prevede următoarele: “Modificarea formulei competiţionale şi a sistemului de promovare - retrogradare pentru Liga I, Liga a II-a şi Liga a III-a va fi aprobată de Comitetul Executiv al FRF”. Şi patronul Rapidului, Valerii Moraru, aşteaptă cu sufletul la gură şedinţa din 8 iunie: “Ne dorim să rămână 18 echipe în Liga I, normal. I-am spus şi lui Cristiano Bergodi să mai aştepte, să vedem ce se întâmplă. Ar rămâne la noi, dacă Rapidul ar juca în Liga I”. Oficialii echipelor retrogradate, care sunt cei mai vehemenţi în privinţa păstrării actualului sistem competiţional, sunt însă temperaţi de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu. “După ce toţi preşedinţii din Liga I au fost de acord cu reducerea numărului de echipe, să vii acum, după terminarea campionatului, să spui că vrei să revii la 18 echipe, mi se pare o abordare complet eronată. E mult prea târziu!”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite