Modelul belgian arată incompetența românească: Fără văicăreli, dar cu rezultate uimitoare

0
0

Când „Everestul“ ambițiilor tale e să „ciupești“ niște bani de la UEFA, ajungi în situația românilor, în acest sezon de Conference League. În schimb, când ai o politică sănătoasă, cu planuri pe termen scurt, mediu și lung, reușești să te bați de la egal la egal cu granzii Europei.

Carl Hoefkens (44 de ani) e antrenor la Club Brugge din mai 2022, după ce din 2019 a fost secund.
Carl Hoefkens (44 de ani) e antrenor la Club Brugge din mai 2022, după ce din 2019 a fost secund.

În această a doua situație se află Club Brugge. Cu siguranță, atunci când a fost plasată în grupa B, alături de Porto (campioana Portugaliei), Atletico Madrid (locul 3 în Spania în sezonul trecut) și Leverkusen (locul 3 în Bundesliga în stagiunea precedentă), formația din Jupiler Pro League era cotată cu ultima șansă. Campioana Belgiei din ultimii trei ani a dat însă de pământ cu calculele hârtiei: 1-0 cu Leverkusen acasă, 4-0 cu Porto în deplasare și 2-0 cu Atletico Madrid pe teren propriu. Iată o serie fabuloasă de rezultate pentru un club care poate fi subiectul unui studiu de caz în fotbalul european.

Șansă istorică pentru niște tineri

Ce a reușit Club Brugge în primele trei etape e cu atât mai impresionant cu cât antrenorul Carl Hoefkens (44 de ani) se bazează pe un lot format, în mare, de niște jucători tineri. Media de vârstă e de 24 de ani. Vorbim despre un lot multinațional, în care 20 din cei 31 de jucători sunt străini. Nu de mâna a patra, ca fotbaliștii de import de la noi, ci oameni care au fost transferați pentru a întări echipa din punct de vedere calitativ. De altfel, în lotul celor de la Club Brugge se află 16 jucători de echipe naționale. În frunte cu ucraineanul Roman Yaremchuk (26 de ani), adus în vară de la Benfica pentru 16 milioane de euro. E cea mai scumpă achiziție din istoria grupării belgiene.

Roman Yaremchuk, cel mai mare transfer din istoria formației belgiene. FOTO: Facebook
Roman Yaremchuk, cel mai mare transfer din istoria formației belgiene. FOTO: Facebook

Club Brugge și-a permis un asemenea transfer, pentru că bifează a 5-a participare consecutivă în grupele Ligii Campionilor și a reușit să vândă pe niște sume impresionante, în ultimii ani. Plecarea lui Charles De Ketelaere (21 de ani), la AC Milan, în vară, a reprezentat un alt record pentru Club Brugge, de această dată, în materie de vânzări: 32 de milioane de euro! Asta după ce, anul trecut, a fost încasată suma de 23 de milioane de euro pentru vânzarea lui Odilon Kossounou (21 de ani), la Bayer Leverkusen.

Și cum la belgieni, spre deosebire de noi, banii din fotbal rămân în fotbal, Club Brugge a reușit să construiască o formație competitivă, care acum are o șansă istorică. Campioana din Jupiler Pro League poate ajunge, în premieră, în optimile Ligii Campionilor. În trecut, pe când competiția se numea Cupa Campionilor Europeni, Club Brugge a jucat o finală, în sezonul 1977-1978, pierdută cu Liverpool (0-1). Club Brugge are și o finală pierdută în Cupa UEFA (devenită Liga Europa, între timp), în sezonul 1975-1976, pierdută tot cu Liverpool în dublă manșă: 2-3 și 1-1.

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj, veșnic nemulțumit de ceva. FOTO: Sportpictures
Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj, veșnic nemulțumit de ceva. FOTO: Sportpictures

Fac față în două competiții, fără văicăreli

De remarcat că, dacă la noi, FCSB și CFR Cluj se plâng că se „sufocă“ pentru că joacă din trei în trei zile, în campionat și în Conference League, la Club Brugge nu există asemenea probleme. Trupa pregătită de Carl Hoefkens n-a avut niciun meci amânat în întrecerea internă și a fost capabilă să câștige tot în Liga Campionilor, fiind pe podium și în Jupiler Pro League. Aici, Yaremchuck și colegii săi ocupă locul 3, după zece etape, având 22 de puncte. Lider e Antwerp cu 27 de puncte, iar Genk e pe 2 cu 25 de puncte.

Club Brugge, cinci ani la rând în grupele Ligii Campionilor

Ediție Rezultatul obținut

2022-2023 Conduce grupa B după trei meciuri

2021-2022 Ultimul loc în grupă

2020-2021 Locul 3 în grupă, eliminată în 16-imile Ligii Europa

2019-2020 Locul 3 în grupă, eliminată în 16-imile Ligii Europa

2018-2019 Locul 3 în grupă, eliminată în 16-imile Ligii Europa

Liga Campionilor, etapa a 3-a, marți

Grupa A

Liverpool – Rangers 2-0

Ajax – Napoli 1-6

Clasament: 1. Napoli 9 puncte, 2. Liverpool 6p, 3. Ajax 3p, 4. Rangers 0p

Grupa B

Porto – Leverkusen 2-0

Club Brugge – Atl. Madrid 2-0

Clasament: 1. Club Brugge 9p, 2. Porto 3p, 3. Leverkusen 3p, 4. Atl. Madrid 3p

Grupa C

Bayern – Viktoria Plzen 5-0

Inter – Barcelona 1-0

Clasament: 1. Bayern Munchen 9p, 2. Inter 6p, 3. Barcelona 3p, 4. Viktoria Plzen 0p

Grupa D

Marseille – Sporting 4-1

Frankfurt – Tottenham 0-0

Clasament: 1. Sporting Lisabona 6p, 2. Tottenham 4p, 3. Frankfurt 4p, 4. Marseille 3p

*Primele două clasate vor merge în optimile Ligii Campionilor, iar ocupantele locurilor trei își vor continua parcursul în Liga Europa.

Sport


Ultimele știri
Cele mai citite