Mirajul săgeţilor argintii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jenson Button a semnat cu McLaren Mercedes pentru 2 milioane de lire sterline mai puţin decât ar fi primit la Brawn GP. Decizia campionului mondial din 2009 rămâne un mister pentru cei de la fosta sa echipă, dar rebelul Button e mereu în căutarea unor noi provocări.

După ce a acceptat o reducere de cinci milioane de dolari din salariul de la Brawn GP la începutul sezonului 2009, alegerea lui Jenson Button de a se muta la McLaren din postura de campion mondial părea la prima vedere una motivată financiar.

Însă zvonurile apărute în presa britanică susţin că Button a luat drumul Marii Britanii pentru 3,2 milioane de dolari mai puţin decât ar fi primit la viitoarea echipă controlată de Mercedes.

„Este o alegere făcută emoţional în dauna financiarului. Noi i-am făcut lui Jenson o ofertă mult mai consistentă decât cea a celor de la McLaren, dar cred că el a fost atras de strălucirea care înconjoară echipa pentru care a semnat", a declarat Nick Fry, unul dintre acţionarii Brawn, echipă care va purta din 2010 numele de Mercedes GP şi va deveni practic echipa de uzină a germanilor.

Button a făcut o vizită sediului central de la McLaren chiar cu câteva zile înainte de semnarea noului contract, considerată momentul decisiv pentru decizia sa.

Mercedes îşi va lua mâna de pe McLaren

Dincolo de aspectul financiar, hotărârea campionului mondial din 2009 este cel puţin ciudată având în vedere că britanicii nu vor mai beneficia pentru mult timp de sprijinul Mercedes.

Producătorul german va furniza motoare pentru echipă până în 2011, la expirarea contractului, însă acest lucru nu este o garanţie că aşa se va întâmpla, mai ales că nemţii au anunţat clar că vor să scape treptat de acţiunile pe care le deţin la McLaren.

Lucru de înţeles din moment ce toate eforturile lor se vor concentra acum către propria echipă. Mai mult, Button se desparte de acest adevărat făuritor de campioni mondiali care este Ross Brawn. Cel care practic a transformat această echipă într-un timp extrem de scurt.

Este de presupus că acum, odată ce va avea la dispoziţie toată susţinerea Mercedes, Brawn să realizeze o maşină de vis cu care Button ar fi putut să câştige încă un titlu mondial. Dar provocările au contat mai mult pentru britanic. „Am vorbit de multe ori cu Ross Brawn şi sper că înţelege decizia mea şi că vom rămâne prieteni în continuare", a declarat Button pentru presa britanică.

Dream Team-ul McLaren

Privită din punct de vedere al echipei, decizia campionului mondial din 2009 nu mai pare atât de inexplicabilă. McLaren încă Mercedes este una dintre cele două mari echipe din Formula 1, alături de Ferrari, iar Button a subliniat asta atunci când s-a hotărât.

Emerson Fitipaldi, James Hunt, Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Hakinen sau Lewis Hamilton, ca să-i amintim numai pe campionii mondiali, au construit istoria acestei echipe care a cucerit opt titluri mondiale la constructori şi 12 la piloţi.

O serie de nume mari ale Formulei 1 s-au mai aflat în cockpit precum Gilles Villneuve, Nelson Piquet, David Coulthard, Nigel Mansell, Kimi Raikkonen sau Fernando Alonso. Acest adevărat Real Madrid al Formulei 1 atrage numai cu numele şi cu palmaresul, indiferent de forma în care se află echipa.

Iar McLaren a calculat perfect alcătuirea acestui dream-team pentru 2010, când pentru prima oară în istoria competiţiei, ultimii doi campioni mondiali luptă pentru aceeaşi echipă. Iar lovitura de marketing este evidentă nu numai pe circuit, ci şi în afara lui.

Pentru că paddock-ul echipei McLaren va fi principala atracţie a fotografilor reunindu-le pe fotomodelul japonez de lenjerie intimă Jessica Michibata, prietena lui Button şi pe starul formaţiei Pussycat Dolls, Nicole Scherzinger, prietena lui Lewis Hamilton. 

Istoria McLaren

Denumire actuală: Vodafone McLaren Mercedes

Debut în Formula 1: 1966 la Marele Premiu de la Monaco

Curse disputate: 666

Titluri la constructori: 8 (1974, 1984, 1985, 1988, 1989, 1990, 1991, 1998)

Titluri la piloţi: 12 (1974, 1976, 1984, 1985, 1986, 1988, 1989, 1990, 1991, 1998, 1999, 2008)

Victorii de cursă: 164

Pole position: 145

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite