Măsură dură luată de guvernul maghiar din cauza rezultatelor dezamăgitoare de la Olimpiada de la Rio de Janeiro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înotătoarea Hoszu a salvat onoarea Ungariei la Rio
Înotătoarea Hoszu a salvat onoarea Ungariei la Rio

Guvernul ungar va prelua majoritatea atribuţiilor Comitetului olimpic naţional, potrivit unei legi adoptate la trei luni după JO 2016.

Prezentat de guvern şi adoptat de parlament marţi, textul prevede inclusiv ca ''planificarea, alocarea, punerea în aplicare şi supravegherea'' fondurilor guvernamentale pentru sport să fie delegate secretariatului de Stat pentru Sporturi începând din 1 ianuarie.

Această decizie intervine în momentul în care Budapesta este, alături de Paris şi Los Angeles, unul din oraşele candidate la organizarea JO 2024.

Fondat în 1895 şi unul dintre cele mai vechi şase din lume, Comitetul olimpic ungar avea până în prezent în mână finanţele federaţiilor de sport olimpice. Comitetul va pierde de asemenea puterea de a numi conducătorii acestor federaţii.

La prezentarea proiectului de lege, guvernul a indicat că vrea ''să uşureze sarcina'' Comitetului olimpic pentru ca acesta să se concentreze exclusiv pe formare, consiliere şi relaţionare.

Potrivit presei maghiare, această lege vine în urma dezamăgirii manifestate de primul ministru Viktor Orban, care a făcut din sport unul dintre axele prioritare ale politicii sale, având în vedere rezultatele Jocurilor de la Rio.

A opta naţiune în clasamentul istoric al Jocurilor olimpice de vară, cu un total de 175 medalii de aur, Ungaria a trebuit să se mulţumească doar cu locul 12 în Brazilia, cu 8 medalii de aur, 3 de argint şi 4 de bronz.

Oraşul care va organiza JO din 2024 urmează să fie desemnat în septembrie 2017.

Agerpres

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite