Hagi şi Mircea Lucescu atacă „Vestul Sălbatic“: „Nu se mai poate aşa! Domnilor, treziţi-vă, sculaţi-vă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Hagi
Gheorghe Hagi

Cei mai reprezentativi oameni din fotbalul românesc încearcă organizarea unei mişcări prin care echipele din estul Europei şi mai ales cele din România să pună mâna pe banii UEFA.

De câţiva ani, cupele europene se încheie cam prin luna august pentru formaţiile din Liga I pentru simplul motiv că ele nu sunt în stare să treacă de tururile preliminare.

Anul trecut, s-a atins culmea ruşinii: CFR Cluj a fost eliminată de Dudelange, formaţie care se afla pe penultimul loc al campionatului intern, în momentul în care i-a eliminat pe ardeleni! 

Patron şi antrenor la Viitorul, Gheorghe Hagi pune această situaţie pe seama faptului că echipele din Liga I şi, în general, cele din estul Europei, sunt defavorizate de UEFA. Fostul mare internaţional susţine că România, spre exemplu, ar trebui să aibă o echipă direct în Liga Campionilor în contul faptului că, în 1986, Steaua a câştigat această competiţie! 

Hagi e susţinut şi de Mircea Lucescu care, la fel ca fostul mijlocaş, susţine că est europenii ar trebui să organizeze o mişcare prin care să preseze UEFA pentru a câştiga teren în faţa echipelor din Occident. „Il Luce“ şi-a argumentat discursul la Digi Sport, la o zi după o conferinţă susţinută de Hagi.

Ce a spus Gheorghe Hagi?

*Eu am spus un lucru. Trebuie să facem o hârtie cu toţii, semnată de toată lume şi să mergem la forurile europene, în care să spunem că e discriminare. Nu există coeficient, coeficientul trebuie să fie pentru cei care vor 4, 5 sau 6 echipe. Campioanele din Europa, primele 32 de ţări (n.r. – România ocupă locul 20 cu Liga I), trebuie să fie în grupe direct. E o regulă care ne-a trimis pe noi departe. Am fost eliminaţi din hârtie, nu pe parte fotbalistică. Diferenţa între noi şi ei se face pe numărul de echipe care intră în grupele Champions League.

*Ele au ajuns la 500 de milioane de euro buget şi noi avem 10 milioane. Noi, când am mers direct acolo şi am avut lucrurile făcute, ne-am luptat cu ei. Dacă nu, o să dispărem, nu mai staţi să vă uitaţi, ne trimit în Liga a 5-a pe hârtie. Ar trebui să tratăm acest lucru foarte serios. Nu e de trecut cu vederea. Acest lucru e foarte serios. Trebuie să mergem şi să le punem hârtia pe masă şi să-i întrebăm de ce noi am fost eliminaţi din hârtie.

*Noi am câştigat Supercupa Europei, Champions League, avem tradiţie, România are tradiţie. Cele 20 sau 30 de milioane sunt foarte importante pentru noi, ar fi foarte importante dacă ar intra în România, plus încă vreo 10 care ar intra din Europa League. Asta ar face ca şi jucărotii noştri tineri să rămână aici şi să plece după afară pe bani mai mulţi. Nu putem avea echipă naţională aşa cum trebuie, dacă noi nu avem două echipe mari.

*Noi am avut două echipe puternice care se băteau cu Barcelona şi cu Real de la egal la egal. Domnilor, treziţi-vă, sculaţi-vă. Trebuie să facem în aşa fel încât să avem două echipe foarte mari care să ia jucătorii cei mai valoroşi din România şi după să-i vândă afară. Să vindem şi noi pe 15-20 de milioane, nu pe 2 sau 3 milioane, cât ne dau acum. Sunt bani puţini.

*Eu cred că fotbalistul român e foarte competitiv, îi lipseşte doar un mediu sănătos, bine organizat în care să crească aşa cum am crescut noi şi ne-am luptat de la egal la egal cu cei mari. Copiii noştri nu pot să facă asta acum, pentru că nu au un mediu competitiv, nu au competiţie la nivel mare, iar competiţia nu poţi să o faci cu bani puţini.

Ce a spus Mircea Lucescu?

*I-am spus şi lui Burleanu (n.r. – preşedinte FRF), organizaţi-vă preşedinţii de federaţii din estul Europei şi creaţi, dacă lucrurile vor continua aşa, o asociaţie, care să fie subordonată UEFA, pentru a le permite echipelor din această parte a continentului să fie competitive şi să poată câştiga trofee. Nu numai să pierzi în continuu. Nu se poate ca toate titlurile să se ducă în vestul Europei.

*Singurul care a mai încercat să apere această parte a Europei a fost Michel Platini (n.r. – fost preşedinte UEFA). El a înţeles ce înseamnă competiţia şi competitivitatea. După el a venit interesul marilor echipe europene, aceleaşi echipe ajung în semifinale, finale, foarte greu mai ajung cele din est. Când o echipă din estul Europei ajunge în sferturi, e mare sărbătoare. Sunt multe probleme care trebuie rezolvate. Altfel, fotbalul din est se va duce în jos. Doar Rusia mai încearcă să facă faţă situaţiei.

*Eu când eram în Comisia Tehnică de la UEFA, condusă de Ionuţ Lupescu, apăram interesele echipelor din estul Europei. Mai erau vreo doi antrenori din est, iar în rest numai din vest şi apărau interesul lor. Noi aproape că nu existam.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite